pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
podręcznik:

Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1

Dane szczegółowe:
Wydawca: Naukowe PWN
Rok wyd.: 2007
Oprawa: miękka
Ilość stron: 514 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788301139476
ISBN: 978-83-0113-947-6
Data: 2009-03-03
Cena wydawcy: 52.40 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Żywienie człowieka jest podręcznikiem stanowiącym pełne kompendium wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu i dietetyce. Część pierwsza Podstawy nauki o żywieniu przedstawia cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju, fizjologię trawienia i przyswajania pokarmu, potrzeby energetyczne organizmu oraz ich zaspokajanie – szczegółowo charakteryzuje składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i jakość zdrowotną produktów spożywczych. Książka omawia normy żywienia oraz genetyczne, kulturowe i praktyczne aspekty racjonalizacji wyżywienia. Pozycję uzupełnia prezentacja problemów żywieniowych świata i organizacji międzynarodowych, zajmujących się ich rozwiązywaniem oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. Obecne wydanie zawiera poprawki i uzupełnienia wynikające z wejścia w życie nowych norm oraz regulacji prawnych.

Książka "Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1" - Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 514 stron i została wydana w 2007 r.