pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dietetyka kliniczna

Autor książki:

Marian Grzymisławski

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2019
Oprawa: miękka
Ilość stron: 700 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788320056709
ISBN: 978-83-2005-670-9
Data: 2019-04-16
Cena wydawcy: 169.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Podręcznik stanowi kompendium najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki, leczenia żywieniowego i żywienia klinicznego. Autorami są specjaliści różnych dziedzin medycyny i nauk żywieniowych, którzy w przystępny sposób omówili zagadnienia dotyczące fizjologii przewodu pokarmowego oraz kontroli pobierania pokarmów, żywienia w różnych grupach populacyjnych i stanach fizjologicznych (żywienie niemowląt, dzieci i młodzieży, kobiet ciężarnych i karmiących, osób starszych), leczenia żywieniowego w chorobach metabolicznych (cukrzyca, otyłość, dyslipidemie), układu pokarmowego (choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, marskość wątroby, przewlekłe i ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, SIBOS), nerek, chorobach nowotworowych, chorobach układu krążenia, alergiach i nietolerancjach pokarmowych, schorzeniach dermatologicznych oraz wybranych chorobach wieku dziecięcego (mukowiscydoza, fenyloketonuria). W książce zawiera również podstawy żywienia klinicznego.

Skierowana jest do studentów dietetyki, dietetyków, lekarzy praktyków oraz wszystkich zainteresowanych racjonalizacją żywienia i leczeniem żywieniowym.

Książka "Dietetyka kliniczna" - Marian Grzymisławski (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 700 stron i została wydana w 2019 r.