pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Roślinna kuchnia kresowa

Autor książki:

Paweł Ochman

Dane szczegółowe:
Wydawca: Marginesy
Rok wyd.: 2023
Oprawa: Miękka ze skrzydełka
Ilość stron: 272 s.
Wymiar: 190x250 mm
EAN: 9788367674249
ISBN: 978-83-6767-424-9
Data: 2023-04-26
52.80 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 3-5 dni

Opis książki:

Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich
Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki
Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes
Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej. Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach - a które dziś odeszło w zapomnienie - oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła. Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami. Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!

Książka "Roślinna kuchnia kresowa" - Paweł Ochman - oprawa Miękka ze skrzydełka - Wydawnictwo Marginesy. Książka posiada 272 stron i została wydana w 2023 r. Cena 52.80 zł. Zapraszamy na zakupy!