pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia powojenna. Przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj

Autor książki:

Elżbieta Kiewnarska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika
Rok wyd.: 2019
Oprawa: twarda
Ilość stron: 140 s.
Wymiar: 145x200 mm
EAN: 9788365602640
ISBN: 978-83-6560-264-0
Data: 2019-04-23
Cena wydawcy: 56.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

"Reprint oryginału drugiego wydania z 1929 r. z 329 przepisami kuchni powojennej. Autorkę, jak sama pisze, skłoniła do wydania niniejszej książki "drożyzna produktów po wojnie, brak wielu artykułów, małe, w porównaniu z zarobkami robotników, zarobki inteligencji. Młode, ba nieraz i starsze gosposie muszą się często odwoływać do książki kucharskiej - a książki wszystkie pisane i wydane przed wojną, w czasach wielkiej obfitości i taniości produktów, dają potrawy bardzo smaczne wprawdzie, lecz zupełnie niedostępne ze względu na ilości potrzebnych do ich wykonania produktów i, co zatem idzie, koszt ich przyrządzenia. Nie będzie to uniwersytet dla tych pań, które się na kuchni już znają, lecz zwykła szkoła powszechna dla młodych, niedoświadczonych gospodyń, dająca te wiadomości, jakie każda kucharka posiadać powinna.

Książka "Kuchnia powojenna. Przepisy smacznego i taniego przyrządzania śniadań, obiadów i kolacyj" - Elżbieta Kiewnarska - oprawa twarda - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 140 stron i została wydana w 2019 r.