pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
reprint, reprodukcja:

Ciasta Wielkanocne

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 43 s.
Wymiar: 165x245 mm
EAN: 9788394352233
ISBN: 978-83-943522-3-3
Data: 2016-04-01
13.85 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis reprintu, reprodukcji:

Reprint oryginału wydanego w 1929 roku. Ponad 100 prostych, tradycyjnych przepisów na domowe wypieki: Baby, Torty i Mazurki. Wydanie broszurowe. Warszawa 2016

Reprint, reprodukcja „Ciasta Wielkanocne” - oprawa miękka - Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika. Cena 13.85 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.

Spis treści:

OGÓLNE UWAGI O CIASTACH WIELKANOCNYCH

I. BABY 7
1. Baba łatwa, a smaczna 7
2. Baba szafranowa 8
3. Baba parzona 8
4. Baba rodzynkowa 9
5. Baba tarta 9
6. Baba migdałowa, drożdżowa 10
7. Baba czekoladowa, drożdżowa 10
8. Baba petynetowa 10
9. Baba chlebowa 11
10. Baba czekoladowa 11
11. Baba piaskowa 11
12. Baba cytrynowa 12
13. Baba makowa 12
14. Baba migdałowa 12
15. Baba z rożna (Baumkuch, Sękacz) 13

II. PLACKI 15
1. Placek pakowaniec 15
2. Placek przekładaniec 15
3. Placek pomarańczowy 16
4. Placek z kruszonką 17
5. Placek drożdżowy z jabłkami 17
6. Placek drożdżowy z serem 17
7. Placek kruchy z serem 17
8. Placek z makiem 18
9. Placek z masą orzechową 18
10. Placek z marmeladą 19

III. TORTY 20
1. Tort wiedeński 20
2. Tort piaskowy 20
3. Tort kruchy 20
4. Tort chlebowy 21
5. Tort chlebowy inaczej 21
6. Tort czekoladowy 21
7. Tort czekoladowy niegotowany 22
8. Tort wiedeński ,,Dobosz” 22
9. Tort czekoladowy łatwy do krajania 22
10. Tort z kakao 23
11. Tort kasztanowy 23
12. Tort kasztanowy inaczej 23
13. Tort fasolowy 24
14. Tort aleksandryjski 24
15. Tort orzechowy 24
16. Torcik z orzechów laskowych 25
17. Tort hiszpański 25
18. Tort kawowy „Mocca” 25
19. Tort migdałowy 26
20. Tort morelowy 26
21. Tort makaronikowy 27
22. Tort pomarańczowy 27
23. Torcik migdałowy na opłatkach 27
24. Tort niegotowany 28

IV. MAZURKI SKROMNE 29
1. Mazurek oszczędny 29
2. Mazurek bakaliowy na białkach 29
3. Mazurek migdałowy na białkach 29
4. Mazurek orzechowy na białkach 29
5. Mazurek orzechowy inaczej 30
6. Mazurek cytrynowy 30
7. Mazurek pomarańczowy 30
8. Mazurek królewski 30
9. Mazurek czekoladowy, pospolity 31
10. Mazurek śmietankowy 31
11. Mazurek drożdżowy, pospolity 31
12. Mazurek w zimnej wodzie podchodzący 32
13. Mazurek makowy 32
14. Mazurek z prażonych migdałów 32
15. Mazurek cygański 32
16. Mazurek różany 33

MAZURKI WYKWINTNIEJSZE 33
17. Mazurek czekoladowy gotowany 33
18. Mazurek „Dzień i noc” 33
19. Mazurek orzechowy na miodzie 34
20. Mazurek prababek (nie pieczony i nie gotowany) 34
21. Mazurek pomarańczowy 34
22. Mazurek makaronikowy z różą 35
23. Mazurek morelowy 35
24. Mazurek z gotowanych żółtek 35
25. Mazurek migdałowy kruchy 35
26. Mazurek rodzynkowy kruchy 36
27. Mazurek bakaliowy 36
28. Mazurek orzechowo-czekoladowo-jabłeczny 36
29. Mazurek „Toinon” 37
30. Mazurek „Duchesse” 37

LUKRY, POMADKI I MASY DO PRZEKŁADANIA CIAST 38
1. Lukier na białkach 38
2. Lukier pomadkowy 39
3. Lukier czekoladowy 39
4. Lukier przezroczysty 39
5. Lukier kawowy 39
6. Masa migdałowa 40
7. Masa kawowa ,,Mocca” 40
8. Masa czekoladowa 40
9. Masa orzechowa 40
10. Masa ponczowa 41
11. Krem orzechowy 41