pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko: autor tytuł  24h
Księgarnia »
Książki »
»
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów
książka:

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów

Dane szczegółowe:
Wydawca: RM
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 192 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788377732946
ISBN: 978-83-7773-294-6
Data: 2016-03-30
Cena: 16.54  Cena wydawcy: 29.90 zł Oszczędzasz: 13.36 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 3-5 dni

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów - Agnieszka Jeż - opis książki:

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna - łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna - jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano - tłusto, ciężko i pracochłonnie - choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta - wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Książka „Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów” - oprawa miękka - Wydawnictwo RM.

Książka posiada 192 stron i została wydana w 2016 r.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję o książce "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano. 100 najlepszych przepisów"
Agnieszka Jeż - autor m.in.:
Niewierność. Uwikłani w historię - okładka książki
Niewierność. Uwikłani w historię Agnieszka Jeż, Paulina Płatkowska;
Ciasteczko z wróżbą - okładka książki
Ciasteczko z wróżbą Agnieszka Jeż, Paulina Płatkowska;
Marzena M. - okładka książki
Marzena M. Agnieszka Jeż, Paulina Płatkowska;
Szczęściary - okładka książki
Szczęściary Agnieszka Jeż, Paulina Płatkowska;
Nie oddam szczęścia walkowerem - okładka książki
Nie oddam szczęścia walkowerem Agnieszka Jeż, Paulina Płatkowska;
Kupujący tę pozycję zamówili również:
Smaki dwudziestolecia - okładka książki
Smaki dwudziestolecia Maja Łozińska
Kuchnia dla alergików - okładka książki
Kuchnia dla alergików Barbara Jakimowicz-Klein
Swojsko. Karolina na tropie polskich - okładka książki
Swojsko. Karolina na tropie polskich smaków Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło
Produkty podobne:
Moje smaki - okładka książki
Moje smaki Michel Moran
Smaki dwudziestolecia - okładka książki
Smaki dwudziestolecia Maja Łozińska