pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Ambasada śledzia

Dane szczegółowe:
Wydawca: Zwierciadło
Rok wyd.: 2019
Oprawa: twarda
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 190x240 mm
EAN: 9788381321310
ISBN: 978-83-8132-131-0
Data: 2019-11-19
32.00 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Historia śledzia, żarty i anegdoty oraz oryginalne przepisy.

Śledź w polskiej obrzędowości jest rybą magiczną. Dawniej uznawany za potrawę najbiedniejszych, potem, ten klasyczny w oleju lub śmietanie stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w świecie fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od klasycznych wyobrażeń.

W książce znajdziecie:
- informacje praktyczne jak kupić dobrego śledzia
- anegdoty i ciekawostki oraz obyczaje "śledziowe"
- ok. 50 przepisów podzielonych wg pór roku i dostępności sezonowych produktów spożywczych:
ZIMA - klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
JESIEŃ - śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy - w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
WIOSNA - śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
LATO - jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże - śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w mango i inne.

VEGE ŚLEDZIE - rozdział z przepisami na wegetariańskie dania "śledziowe" - bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem z informacjami jakie przyprawy "oddadzą" smak śledzia. Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.

Marta Sawicka - Danielak - pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak - perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem. Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne. Wśród wielbicieli ich potraw znaleźli się Leszek Możdżer, Olga Tokarczuk, Skiba i Tede.

Książka "Ambasada śledzia" - Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak - oprawa twarda - Wydawnictwo Zwierciadło. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2019 r. Cena 32.00 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.