pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata

Autor książki:

Clarissa Hyman

Dane szczegółowe:
Wydawca: Rosner i Wspólnicy
Rok wyd.: 2004
Oprawa: miękka
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 230x265 mm
EAN: 9788389217509
ISBN: 83-89217-50-3
Data: 2006-11-13
Cena wydawcy: 58.50 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W książce znalazły się opowieści o dziewięciu rodzinach żydowskich z różnych stron świata. Każdej z tych opowieści towarzyszy jakiś domowy, tradycyjny przepis, na przykład na potrawy gotowane przez kubańskich Żydów z Miami czy polskich Żydów w Australii.

Kuchnia żydowska to nie tylko jedzenie - to mapa przeszłości, opowieść o religii, historii, kulturze i życiu rodzinnym. To przejmowanie przez rozsianą po świecie żydowską diasporę kulinarnego kolorytu gospodarzy, zapożyczanie składników i dostosowywanie techniki do zasad kaszrutu. To przede wszystkim dbałość o tradycję. "Kuchnia żydowska" to niezapomniana podróż kulinarna - Clarissa Hyman jest wszak autorką książek kulinarnych i podróżniczych, związaną z redakcją "The Times" i "Food and Travel", laureatką prestiżowej nagrody Food Writer of the Year.

Książka "Kuchnia żydowska. Przepisy i opowieści z całego świata" - Clarissa Hyman - oprawa miękka - Wydawnictwo Rosner i Wspólnicy. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2004 r.