pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia podlaska

Autor książki:

Łukasz Fiedoruk

Dane szczegółowe:
Wydawca: DRAGON
Rok wyd.: 2012
Oprawa: miękka
Ilość stron: 48 s.
Wymiar: 135x210 mm
EAN: 9788362976195
ISBN: 978-83-6297-619-5
Data: 2012-06-06
pozycja niedostępna

Opis książki:

Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian wiele śladów.

Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dziś kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem stały wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła wiele dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem wiele nieznanych dotąd receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze nowych smaków.

Książka "Kuchnia podlaska" - Łukasz Fiedoruk - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 48 stron i została wydana w 2012 r.