pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia Pałucka

Autor książki:

Krzysztof Leśniewski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Gaj
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 175x240 mm
EAN: 9788363537425
ISBN: 978-83-6353-742-5
Data: 2016-06-15
Cena wydawcy: 32.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i smakuje!
Kuchnia Pałucka to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.
Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).
Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.

Książka "Kuchnia Pałucka" - Krzysztof Leśniewski - oprawa miękka - Wydawnictwo Gaj. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2016 r.