pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:
 
Księgarnia »
Książki »
»
Kucharz Dobrze Usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona
Księgarnia »
Książki »
książka:

Kucharz Dobrze Usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 270 s.
Wymiar: 140x235 mm
EAN: 9788365239006
ISBN: 978-83-65239-00-6
Data: 2015-06-26
72.02  74.00  1.98 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Kucharz Dobrze Usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona - Jan Szyttler - opis książki:

Reprinty oryginałów na podstawie wydań:
Kucharz dobrze usposobiony tom I i II, wydanie z 1830 r. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona, wydanie z 1841 roku

Jan Szyttler - Kucharz na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego (pod kierownictwem sławnego kuchmistrza Paula Tremona). Czerpał inspiracje dla swoich przepisów zarówno z kuchni francuskiej, jak i polskiej, oraz w mniejszym stopniu litewskiej i białoruskiej. "W porównaniu do Czernieckiego Szyttler jest wręcz diabelsko precyzyjny. Podaje nie dość, że typ mięsa, to konkretny kawałek tuszy, który należy użyć, podaje gramaturę w funtach i krok po kroku prowadzi użytkownika przez proces przygotowania danej potrawy. Widać tu też echo kuchni staropolskiej - w czasach, gdy kuchnia francuska zaczyna dominować na stołach miejskich, niewiele jest już miejsca dla szafranu. Szyttler nie boi się tej drogiej przyprawy, aczkolwiek w ramach nowoczesności gotuje mięso w białym winie, czego kuchnia staropolska nie zna. „Kucharz dobrze usposobiony” jest swego rodzaju manifestem otwarcia się kulinariów na zwykłego człowieka, nie tylko profesjonalistę. Szyttler już w swoich projektach zup pokazuje, jakie ma inspiracje. W rozdziale o zupach znajdziemy bowiem takie potrawy jak „Zupa wiosenna Ruska” czy „Zupa ucha ruska”.

Gdyby przyjrzeć się przepisom Szyttlera w jego „Kucharzu…”, okaże się, że większość potraw mięsnych (czyli z mięsa czerwonego lub dziczyzny) to sposoby na wołowinę. Swego rodzaju znakiem czasu jest obecność wieprzowiny, np. w postaci kotletów. To efekt masowego chowu świń, jako tańszego odpowiednika wołowiny. Drugim powodem popularności wieprzowiny jest osłabienie tradycji postnych - jako mięso niekoszerne w okresie staropolskim nie była mile widziana na stole. Szyttler nie boi się już korzystać z potencjału, jaki ma świńskie mięso. Osobny tom „Kucharza…” poświęca Szyttler deserom. Jest to też miejsce - wreszcie - na rozdział o spiżarni. Tej autor poświęca bardzo mało miejsca. Przepisy, które dotyczą kompotów i marmolad, zajmują raptem dwa niewielkie rozdziały. Otoczone zaś są dużą liczbą sposobów na lody, ciasta czy inne desery. Tłumaczyć można to obecnością innej książki Szyttlera, czyli „Spiżarni dostatecznie i przezornie urządzonej[…]”.

Książka „Kucharz Dobrze Usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona” - oprawa twarda - Wydawnictwo Graf-ika.

Książka posiada 270 stron i została wydana w 2015 r.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję o książce "Kucharz Dobrze Usposobiony. Spiżarnia dostatecznie i przezornie urządzona"
Jan Szyttler - autor m.in.:
Kuchnia myśliwska - zdjęcie reprintu, mapy
Kuchnia myśliwska Jan Szyttler;
Kupujący tę pozycję zamówili również:
102 Anielskie przepisy - okładka książki
102 Anielskie przepisy Garecka Aniela SDS
Włoskie smaki na polskim stole - okładka książki
Włoskie smaki na polskim stole s. Maria Goretti Rogowska CST, ks. Bronisław Jakubiec SDS
Śniadania i brunche u Specianich. - okładka książki
Śniadania i brunche u Specianich. Zalecenia żywieniowe... Attilio Speciani, Marina Necchi, Michela Speciani
Produkty podobne:
Wzór na smak - okładka książki
Wzór na smak Grzegorz Łapanowski
Polska Kuchnia i Spiżarnia - okładka książki
Polska Kuchnia i Spiżarnia Jadwiga Izdebska
Kucharka Szlachecka - okładka książki
Kucharka Szlachecka Maria Marciszewska
Kucharz doskonały - zdjęcie reprintu, mapy
Kucharz doskonały Wojciech Wielądko