pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kasze. Polska specjalność

Dane szczegółowe:
Wydawca: Świat Książki
Rok wyd.: 2014
Oprawa: Skórzana
Ilość stron: 128 s.
Wymiar: 160x215 mm
EAN: 9788379430482
ISBN: 978-83-7943-048-2
Data: 2014-03-19
pozycja niedostępna

Opis książki:

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.

Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.

Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.

Książka "Kasze. Polska specjalność" - Alina Stradecka, Aleksandra Chomicz - oprawa Skórzana - Wydawnictwo Świat Książki. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2014 r.