pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dzieje wrocławskiej gastronomii

Autor książki:

Grzegorz Sobel

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Dolnośląskie
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 416 s.
Wymiar: 160x220 mm
EAN: 9788324590988
ISBN: 978-83-24590-98-8
Data: 2012-05-29
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Fascynująca historia miasta opowiedziana od strony stołu.

Od stuleci spotkania w miejscach publicznych były jedną z najważniejszych form kontaktów towarzyskich. Spotykali się więc wrocławianie oraz goszczący w grodzie nad Odrą podróżni w karczmach, piwiarniach, winiarniach, kawiarniach, restauracjach, knajpkach i innych lokalach. Spędzali czas przy piwie, winie, kawie czy smacznym obiedzie, rozmawiając z przyjaciółmi, wysłuchując koncertów, czytając prasę. Poznawali nowych ludzi czy wreszcie smakowali nowe trunki i nieznane jeszcze specjały, których wszak nie brakowało w kartach dań wrocławskiej gastronomii. Dzieje gastronomii Wrocławia to także przypomnienie czołowych postaci tej branży, historii znanych i nieznanych lokali, tradycji i obyczajowości stołu, kształtowania się oferty kulinarnej. Zarazem jest to prezentacja obcych wpływów w sztuce gotowania, wreszcie opisanie najsmaczniejszych dań trafiających na stoły.

Książka "Dzieje wrocławskiej gastronomii" - Grzegorz Sobel - oprawa twarda - Wydawnictwo Dolnośląskie. Książka posiada 416 stron i została wydana w 2012 r.