pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

100 potraw z jaj

Autor książki:

Elżbieta Kiewnarska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika
Rok wyd.: 2019
Oprawa: miękka
Ilość stron: 40 s.
Wymiar: 165x240 mm
EAN: 9788365602626
ISBN: 978-83-6560-262-6
Data: 2019-04-01
13.67 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych "omelettes soufflées z truflami i szparagami" w eleganckiej restauracji. To też te pierwszorzędne jadłodajnie mają rozmaite wyborne sposoby przyrządzania potraw z jaj i przy pomocy jaj. Gorzej jest w kuchniach prywatnych, gdzie właśnie znane jest przeważnie tylko stosowanie jaj, jako środka pomocniczego. Samodzielne potrawy z jaj ograniczają się zwykle do jaj na miękko, (prawie zawsze przegotowanych), jaj na twardo (często niedogotowanych), jajecznicy na maśle lub słonince ze szczypiorkiem i do nieudolnie wykonanego omletu z konfiturami.

Książka "100 potraw z jaj" - Elżbieta Kiewnarska - oprawa miękka - Wydawnictwo Graf-ika. Książka posiada 40 stron i została wydana w 2019 r. Cena 13.67 zł. Zapraszamy na zakupy!