pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku

Autor książki:

Maria Barbasiewicz

Dane szczegółowe:
Wydawca: Dom Wydawniczy PWN
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 264 s.
Wymiar: 165x235 mm
EAN: 9788377059272
ISBN: 978-83-7705-927-2
Data: 2015-11-27
49.62 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Kto gotował obiady czwartkowe?
Skąd się wzięła zupa rumfordzka i co ją łączy z tytułem szlacheckim?
Jak na kuchnię wpłynęła rewolucja francuska?
Wielcy kucharze, wykwintne potrawy i wystawne stoły, zwykłe kuchty, publiczne jadłodajnie i żołnierskie kantyny, czyli historia opowiedziana od kuchni.

Dzięki Marii Barbasiewicz mamy okazję poznać smaki i zapachy, które cieszyły podniebienia królów i syciły biedaków.

Autorka opisuje związki kuchni i historii na tle wydarzeń politycznych, procesów społecznych i zmian cywilizacyjnych, które kształtowały oblicze świata od końca XVIII do pierwszej połowy XX wieku. Głównymi bohaterami książki są wielcy francuscy kucharze, między innymi Marie Antoine Careme, Auguste Escoffier czy Alexis Soyer. Poznajemy również Paula Tremo - kucharza Stanisława Augusta Poniatowskiego, Karola Gundela - autora najlepszych naleśników, Franza i Eduarda Sacherów - twórców sławnego tortu, oraz sławnego smakosza Maurice a Edmonda Saillanda Curnonsky ego - współinicjatora rankingów kulinarnych Michelina.

Obok wielkich kuchmistrzów pojawiają się również artyści, w których dziełach obecne są kulinaria: Andy Warhol i puszka zupy Campbell, magdalenka Marcela Prousta, Uczta Babette Karen Blixen oraz Louis de Funes ze swoją słynną rolą w filmie Skrzydełko czy nóżka.

Książka "W kuchni jak na wojnie. Jak kucharze walczyli na noże, smaki i anegdoty od końca XVIII do połowy XX wieku" - Maria Barbasiewicz - oprawa twarda - Wydawnictwo Dom Wydawniczy PWN. Książka posiada 264 stron i została wydana w 2015 r. Cena 49.62 zł. Zapraszamy na zakupy!