pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:
 
Księgarnia »
Książki »
»
O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub...
książka:

O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego
Rok wyd.: 2010
Oprawa: miękka
Ilość stron: 328 s.
Wymiar: 148x210 mm
EAN: 9788373953871
ISBN: 978-83-7395-387-1
Data: 2010-09-06
34.57 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria - Katarzyna Łeńska-Bąk - opis książki:

Biesiadowanie, jedzenie, pokarmy mogą stanowić interesujący problem badawczy, zwłaszcza jeśli zobaczyć go w kontekście historii kultury. Zasadnicze przesłanie książki to wszechstronne wykazanie, że wiązana ze sferą fizjologii potrzeba odżywiania się realizowana jest zawsze w porządku kultury, pokarmy zaś rozpatrywane być powinny jako swoiste znaki, których właściwa interpretacja dostarczyć może ważnych informacji dotyczących struktur społecznych, stylu życia członków określonych zbiorowości, najogólniej rozumianego modelu kultury.

Ogląd historyczny może dostarczyć danych o stabilności ich znaczeń lub przeciwnie – pokazać, jak znaczenia te ulegają zmianie. Opowieść o jedzeniu może więc stać się opowieścią o dziejach wyobrażeń czy idei tak, by ukazać przemiany znaczeń, które są funkcją głębokich przekształceń kulturowych paradygmatów, wyłaniania się nowych typów dyskursów, odmiennych hermeneutyk, sposobów czytania świata i legitymizowania jego kształtu. Śledząc wybrany motyw, można zobaczyć też i to, że nowe dyskursy, rewolucjonizując kierunki czytania świata i sposobów przypisywania znaczeń m.in. do tego konkretnego motywu, nie likwidują nigdy i ostatecznie znaczeń starych, bo jednak przetrwają one przechowane w kulturowej pamięci.

Pozycja adresowana jest do badaczy historii kultury, do wykładowców i studentów dyscyplin humanistycznych, a także do szerokiego grona odbiorców interesujących się zagadnieniami kulinariów i ich miejsca w dziejach kultury.

Książka „O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub speciae culinaria” - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego.

Książka posiada 328 stron i została wydana w 2010 r.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję o książce "O pokarmach, smakach i utraconych znaczeniach. Historia kultury sub..."
Katarzyna Łeńska-Bąk - autor m.in.:
Świat kuriozów. Od zadziwienia - okładka książki
Świat kuriozów. Od zadziwienia do fascynacji.... Katarzyna Łeńska-Bąk (red.);
Głód. Skojarzenie, metafory, refleksje... - okładka książki
Głód. Skojarzenie, metafory, refleksje... Stromata... Katarzyna Łeńska-Bąk, Magdalena Sztandara (red.);
Zmowa, intryga, spisek. O tajnych - okładka książki
Zmowa, intryga, spisek. O tajnych układach w strukturze... Katarzyna Łeńska-Bąk, Magdalena Sztandara(red.);
Wokół choroby, medycyny i praktyk - okładka książki
Wokół choroby, medycyny i praktyk leczniczych.... Katarzyna Łeńska-Bąk, Magdalena Sztandara(red.);
O rozkoszach wszelkich... Od przyjemności - okładka książki
O rozkoszach wszelkich... Od przyjemności do ekstazy... Katarzyna Łeńska-Bąk, Magdalena Sztandara (red.);
Sztuka życia, zasady dobrego zachowania, - okładka książki
Sztuka życia, zasady dobrego zachowania, etykieta.... Katarzyna Łeńska-Bąk, Magdalena Sztandara (red.);
Kupujący tę pozycję zamówili również:
Produkty podobne:
Kuchnia długowiecznych - okładka książki
Kuchnia długowiecznych Rebecca Katz, Mat Edelson
Spersonalizowana dieta - okładka książki
Spersonalizowana dieta Eran Segal, Eran Elinav
Piernikowy smak życia - okładka książki
Piernikowy smak życia Maciej Wróblewski
Oblicza wegetarnizmu - okładka książki
Oblicza wegetarnizmu Maria Grodecka