Tradycyjne wędzenie - Książka

Strona Główna Księgarni.
pokaz koszyk        zkoszty wysyłkiregulaminpomocKontaktmail
Karty Płatnicze
p Książki l Podręczniki l Audiobook l mapy l Antykwariat l Muzyka l Filmy l Nowości l Bestseller k
rog rog
Szukaj:

w kategorii:
autor
tytuł
 24h
  Indeks wydawnictw
  Indeks autorów
  Indeks kategorii
 
bez kosztów tanie książki
Książki
Podręczniki szkolne

wstecz Książka z kategorii: Poradniki » Kuchnia

książka
Tradycyjne wędzenie
powiększ

Tradycyjne wędzenie

Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Rok wydania:
Ilość stron: 96 s.
Oprawa: twarda
Wymiar: 145x210 mm
ISBN: 9788361060307


Zobacz książki autora:
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Zobacz książki wydawcy:
Wydawnictwo AA
Wyślemy
w czasie:

24 h

sprawdź
koszty
dostawy
Wyprzedaż!!!
Cena: 18.62 
Cena wydawcy: 24.90 
Oszczędzasz: 6.28 
do koszyka

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.


Poleć na: Udostępnij na Facebooku
Kupujący tę pozycję zamówili również:
powiększ Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Wędliny. Domowy wyrób

powiększ Franciszek Wolski

Domowy wyrób wędlin

powiększ Franciszek Wolski

Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni


Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:
powiększ Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan

Zupy. Buliony. Polewki

Rok wydania: 2008
Oprawa: twarda

Znane już były 5000 lat temu w Mezopotamii, stamtąd sztuka ich przyrządzania dotarła do Egiptu, a następnie do Grecji i Rzymu. W średniowieczu zupa była podstawowym pożywieniem ludzi ubogich. Przyrządzano ją zazwyczaj z gotowanego na wodzie chleba z niewielką ilością warzyw i dodatkiem ziół. Takie też są przepisy na zupy zawarte w tej książce –

>> czytaj więcej
powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjne pieczywo

Rok wydania: 2008
Oprawa: twarda

Jak zrobić smakowity bochenek, bez polepszaczy i innych podejrzanych składników, za to samodzielnie przyrządzony, osobiście doprawiony, według własnego smaku? Tego można dowiedzieć się w książce "Tradycyjne pieczywo”. Są tutaj przepisy na tradycyjne wypieki, jak również te współczesne i zaskakujące. Dlatego można popuścić wodze fantazji i

>> czytaj więcej
powiększ Eleonora Trojan

Grill. Domowy wyrób

Rok wydania: 2009
Oprawa: twarda

Witam poraz kolejny. Niniejsza ksiązka odchodzi nieco od standardu naszej serii. Grill nie jest częścią polskiej tradycji kulinarnej, ale zakorzenił się w niej tak mocno, że przemilczanie i udawanie, że nie istnieje, nie ma sensu. Grill to również sposób na wspólną biesiadę, a przecież o to właśnie chodzi. Jeśli będziecie ambitni i nie zadowolicie

>> czytaj więcej
powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjna kuchnia postna. Domowy wyrób

Rok wydania: 2000
Oprawa: twarda

Post jako powstrzymanie się od spożywania pokarmów picia oraz uciech życia kiedyś był postrzegany jedynie jako przejaw religijności. Dzisiaj wiemy że jest konieczny dla naszego organizmu aby ten mógł się oczyścić z toksyn i zregenerować

>> czytaj więcej

Zobacz również inne pozycje wydawnictwa "Wydawnictwo AA" dostępne w księgarni:

Wędzenie ryb. Morskich oraz słodkowodnych - Wędzone ryby - aromatyczne, jedzone jeszcze cieple. To właśnie po takie rarytasy ustawiają się kolejki do wędzarni nad morzem i na jeziorach. Jeśli lubicie ryby, to powiecie, że nie ma nic
czytaj więcej...

Tradycyjne ciasta. Domowy wyrób - Gdy widzę słodycze to kwiczę - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuje autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla
czytaj więcej...

Tradycyjne przyprawy, zioła. Rośliny lecznicze i mieszanki przypraw - Stylizowany na starodruk, pięknie wydany przewodnik po ziołach, który powinien znaleźć się w każdym domu! Znalazły się w nim opisy roślin, rady dotyczące ich zbierania, suszenia i przechowywania,
czytaj więcej...


sprawdz zamowienie
muzyka
bestseller
powiększ
powiększ
powiększ
Kuchnia prababci
Elizabeth Gilbert
cena: 32.11 zł
powiększ
Kuchnia polska
Małgorzata Puzio
cena: 28.62 zł
powiększ
Kuchnia śródziemnomorska. ...
Anne White
cena: 5.51 zł
powiększ

Zobacz więcej!

dladzieci
Sprawdź swoje zamówienie | Koszyk | Koszty dostawy | Regulamin | Polityka Cookies | Pomoc | Kontakt

Adam Gargaś To nieprawda, że wszystkiemu winien jest SYSTEM, jeśli coś nie działa napisz!: Adam
IE 6.0 © 2002-2014 KRAKÓW
Księgarnia Internetowa Poczytaj.pl,
"Dante" G. Baran, G. Fugiel