Strona Główna Księgarni
pokaz koszyk        zkoszty wysyłkiregulaminpomocKontaktmail
  Karty Płatnicze
p Książki l Podręczniki l Audiobook l Reprinty l Antykwariat l Muzyka l Filmy l Nowości l Bestseller k
rog rog
Szukaj:

w kategorii:
autor
tytuł
 24h
bez kosztów tanie książki
Książki
Podręczniki szkolne

Rabat za więcej

Książka z kategorii:
książka
Tradycyjne wędzenie
powiększ

Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Tradycyjne wędzenie

Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Rok wydania:
Ilość stron: 96 s.
Oprawa: twarda
Wymiar: 145x210 mm
ISBN: 9788361060307


Zobacz książki autora:
,
Zobacz książki wydawcy:
Wydawnictwo AA
Wyślemy
w czasie:

24 h

sprawdź
koszty
dostawy
Cena: 19.07 
Cena wydawcy: 24.90 zł
Oszczędzasz: 5.83 
do koszyka
Opis:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.


Poleć na:Udostępnij na Facebooku
Kupujący tę pozycję zamówili również:
powiększ Franciszek Wolski

Domowy wyrób wędlin

powiększ Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Wędliny. Domowy wyrób

powiększ Franciszek Wolski

Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni

powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjne pieczywo

powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjne przyprawy, zioła. Rośliny lecznicze i mieszanki przypraw

powiększ Eleonora Trojan

Znakomite nalewki


Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:
powiększ Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan

Zupy. Buliony. Polewki

Rok wydania: 2008
Oprawa: twarda
powiększ Eleonora Trojan

Grill. Domowy wyrób

Rok wydania: 2009
Oprawa: twarda

Zobacz również inne pozycje wydawnictwa "Wydawnictwo AA" dostępne w księgarni:

sprawdz zamowienie
bestseller
powiększ
Owoce egzotyczne
Eliza Lamer-Zarawska
cena: 21.01 zł
powiększ
Wino. Jak zostać znawcą
Richard Kitowski, Jocelyn ...
cena: 21.66 zł
powiększ
Kuchnia polska

cena: 50.34 zł
powiększ
Sałatki
praca zbiorowa
cena: 16.02 zł
powiększ
Kuchnia polska. 1000 przepisów
Jolanta Bąk, Iwona Czarkowska, ...
cena: 27.22 zł
powiększ
Moje zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
cena: 23.75 zł
powiększ
Mąka, woda, drożdże, sól. ...
Ken Forkish
cena: 35.19 zł
powiększ
Dobre wino na każdą okazję
Katherine Cole
cena: 38.70 zł
powiększ
Szarlotki i ciasta z owocami
praca zbiorowa
cena: 10.28 zł
powiększ
Dojrzała i szczupła
Magdalena Makarowska
cena: 27.66 zł
Sprawdź swoje zamówienie | Koszyk | Koszty dostawy | Regulamin | Polityka Cookies | Pomoc | Kontakt

Adam Gargaś To nieprawda, że wszystkiemu winien jest SYSTEM, jeśli coś nie działa napisz!: Adam
IE 6.0 © 2002-2014 KRAKÓW
Księgarnia Internetowa Poczytaj.pl,
"Dante" G. Baran, G. Fugiel