Strona Główna Księgarni
pokaz koszyk        zkoszty wysyłkiregulaminpomocKontaktmail
  Karty Płatnicze
p Książki l Podręczniki l Audiobook l Reprinty l Antykwariat l Muzyka l Filmy l Nowości l Bestseller k
rog rog
Szukaj:

w kategorii:
autor
tytuł
 24h
  Lista wydawnictw
 
bez kosztów tanie książki
Książki
Podręczniki szkolne

Rabat za więcej

Książka z kategorii: Poradniki, Kuchnia
książka
Tradycyjne wędzenie
powiększ

Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Tradycyjne wędzenie

Wydawnictwo: AA
Rok wydania:
Ilość stron: 96 s.
Oprawa: twarda
Wymiar: 145x210 mm
ISBN: 9788361060307


Zobacz książki autora:
,
Wyślemy
w czasie:

24 h

sprawdź
koszty
dostawy
Cena: 19.07 
Cena wydawcy: 24.90 zł
Oszczędzasz: 5.83 
do koszyka
Opis:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.


Poleć na:Udostępnij na Facebooku
Kupujący tę pozycję zamówili również:
powiększ Franciszek Wolski

Domowy wyrób wędlin

powiększ Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Wędliny. Domowy wyrób

powiększ Franciszek Wolski

Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni

powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjne pieczywo

powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjne przyprawy, zioła. Rośliny lecznicze i mieszanki przypraw

powiększ Cosima Bellersen Quirini

Domowy wyrób wędlin. Kiełbasy, szynki, pasztety, podroby


Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:
powiększ Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan

Zupy. Buliony. Polewki

Rok wydania: 2008
Oprawa: twarda
powiększ Eleonora Trojan

Grill. Domowy wyrób

Rok wydania: 2009
Oprawa: twarda

Zobacz również inne pozycje wydawnictwa "Wydawnictwo AA" dostępne w księgarni:

sprawdz zamowienie
bestseller
powiększ
Owoce egzotyczne
Eliza Lamer-Zarawska
21.01 zł
powiększ
Wino. Jak zostać znawcą
Richard Kitowski, Jocelyn
21.66 zł
powiększ
Kuchnia polska
50.34 zł
powiększ
Sałatki
praca zbiorowa
16.02 zł
powiększ
Kuchnia polska. 1000 przepisów
Jolanta Bąk, Iwona Czarkowska,
27.22 zł
powiększ
Moje zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
25.87 zł
powiększ
Mąka, woda, drożdże, sól.
Ken Forkish
35.19 zł
powiększ
Dobre wino na każdą okazję
Katherine Cole
38.70 zł
powiększ
Szarlotki i ciasta z owocami
praca zbiorowa
10.28 zł
powiększ
Dojrzała i szczupła
Magdalena Makarowska
27.66 zł
Sprawdź swoje zamówienie | Koszyk | Koszty dostawy | Regulamin | Polityka Cookies | Pomoc | Kontakt

Adam Gargaś To nieprawda, że wszystkiemu winien jest SYSTEM, jeśli coś nie działa napisz!: Adam
IE 6.0 © 2002-2014 KRAKÓW
Księgarnia Internetowa Poczytaj.pl,
"Dante" G. Baran, G. Fugiel