Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski - Książka

Strona Główna Księgarni
pokaz koszyk        zkoszty wysyłkiregulaminpomocKontaktmail
Karty Płatnicze
p Książki l Podręczniki l Audiobook l mapy l Antykwariat l Muzyka l Filmy l Nowości l Bestseller k
rog rog
Szukaj:

w kategorii:
autor
tytuł
 24h
  Indeks wydawnictw
  Indeks autorów
  Indeks kategorii
 
bez kosztów tanie książki
Książki
Podręczniki szkolne

wstecz Książka z kategorii: Poradniki » Kuchnia

książka
Tradycyjne wędzenie
powiększ

Tradycyjne wędzenie

Wydawnictwo: Wydawnictwo AA
Rok wydania:
Ilość stron: 96 s.
Oprawa: twarda
Wymiar: 145x210 mm
ISBN: 9788361060307


Zobacz książki autora:
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Zobacz książki wydawcy:
Wydawnictwo AA
Wyślemy
w czasie:

24 h

sprawdź
koszty
dostawy
Cena: 18.73 
Cena wydawcy: 24.90 zł
Oszczędzasz: 6.17 
do koszyka

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.

Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".

W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.


Poleć na: Udostępnij na Facebooku
Kupujący tę pozycję zamówili również:
powiększ Eleonora Trojan, Julian Piotrowski

Wędliny. Domowy wyrób

powiększ Franciszek Wolski

Domowy wyrób wędlin

powiększ Franciszek Wolski

Wędzenie mięsa i ryb oraz budowa wędzarni

powiększ Magda Gessler

Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny

powiększ

Wielkanocne wędliny i kiełbasy

powiększ Marta Szydłowska

Wędliny domowe


Zobacz również inne podobne pozycje dostępne w księgarni:
powiększ Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan

Zupy. Buliony. Polewki

Rok wydania: 2008
Oprawa: twarda

Znane już były 5000 lat temu w Mezopotamii, stamtąd sztuka ich przyrządzania dotarła do Egiptu, a następnie do Grecji i Rzymu. W średniowieczu zupa była podstawowym pożywieniem ludzi ubogich. Przyrządzano ją zazwyczaj z gotowanego na wodzie chleba z niewielką ilością warzyw i dodatkiem ziół. Takie też są przepisy na zupy zawarte w tej książce –

>> poczytaj więcej
powiększ Eleonora Trojan

Tradycyjne pieczywo

Rok wydania: 2008
Oprawa: twarda

Jak zrobić smakowity bochenek, bez polepszaczy i innych podejrzanych składników, za to samodzielnie przyrządzony, osobiście doprawiony, według własnego smaku? Tego można dowiedzieć się w książce "Tradycyjne pieczywo”. Są tutaj przepisy na tradycyjne wypieki, jak również te współczesne i zaskakujące. Dlatego można popuścić wodze fantazji i

>> poczytaj więcej

Zobacz również inne pozycje wydawnictwa "Wydawnictwo AA" dostępne w księgarni:

Wędzenie ryb. Morskich oraz słodkowodnych - Wędzone ryby - aromatyczne, jedzone jeszcze cieple. To właśnie po takie rarytasy ustawiają się kolejki do wędzarni nad morzem i na jeziorach. Jeśli lubicie ryby, to powiecie, że nie ma nic
czytaj więcej...

Tradycyjne ciasta. Domowy wyrób - Gdy widzę słodycze to kwiczę - śpiewali bracia Golcowie. Ta fraza idealnie oddaje uzależnienie niektórych od słodkości. W książce proponuje autorski wybór domowych pyszności nie tylko dla
czytaj więcej...

Tradycyjne przyprawy, zioła. Rośliny lecznicze i mieszanki przypraw - Stylizowany na starodruk, pięknie wydany przewodnik po ziołach, który powinien znaleźć się w każdym domu! Znalazły się w nim opisy roślin, rady dotyczące ich zbierania, suszenia i przechowywania,
czytaj więcej...


sprawdz zamowienie
bestseller
powiększ
Kuchnia polska. 1000 przepisów
Jolanta Bąk, Iwona Czarkowska, ...
cena: 28.58 zł
powiększ
Zamień chemię na jedzenie. ...
Julita Bator
cena: 26.82 zł
powiększ
Moje zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
cena: 23.35 zł
powiększ
Mąka, woda, drożdże, sól. ...
Ken Forkish
cena: 34.61 zł
powiększ
Szarlotki i ciasta z owocami
praca zbiorowa
cena: 9.23 zł
powiększ
Dobre wino na każdą okazję
Katherine Cole
cena: 38.77 zł

Zobacz więcej!

dladzieci
Sprawdź swoje zamówienie | Koszyk | Koszty dostawy | Regulamin | Polityka Cookies | Pomoc | Kontakt

Adam Gargaś To nieprawda, że wszystkiemu winien jest SYSTEM, jeśli coś nie działa napisz!: Adam
IE 6.0 © 2002-2014 KRAKÓW
Księgarnia Internetowa Poczytaj.pl,
"Dante" G. Baran, G. Fugiel