pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Zakwas. Technologia w piekarni

Autor książki:

Markus Brandt, Michael Ganzle

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 408 s.
Wymiar: 155x240 mm
EAN: 9788301182991
ISBN: 978-83-0118-299-1
Data: 2015-10-08
Cena wydawcy: 99.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Zakwas
Jak zakwas wpływa na jakość pieczywa i jego właściwości odżywcze?
Jakie są techniki prowadzenia kwasu pszennego i żytniego?
W książce przedstawiono wyniki badań w zakresie prowadzenia zakwasu - zarówno z perspektywy naukowej, jak i empirycznej - oraz cenne wskazówki praktyczne pomocne w kłopotliwych sytuacjach. W publikacji uwzględniono zagadnienia takie jak procesy metaboliczne zachodzące podczas fermentacji zakwasu czy też metody biologii molekularnej służące analizowaniu jego mikroflory.

W książce zawarto również informacje dotyczące m.in.:
- prowadzenia zakwasu żytniego i pszennego,
- zasad działania urządzeń do produkcji zakwasów wraz z prezentacją ich wad i zalet,
- możliwości dostosowania metody prowadzenia zakwasu do indywidualnych potrzeb,
- kultur starterowych do wyprowadzania zakwasów w zakładach piekarniczych.

Niezbędnik wszystkich, którzy chcą opanować sztukę tworzenia optymalnego zakwasu.

Książka "Zakwas. Technologia w piekarni" - Markus Brandt, Michael Ganzle (red.) - oprawa twarda - Wydawnictwo Naukowe PWN. Książka posiada 408 stron i została wydana w 2015 r.