pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko: autor tytuł  24h
Księgarnia »
Książki »
»
Wybrane aspekty zdrowego odżywiania
książka:

Wybrane aspekty zdrowego odżywiania

Dane szczegółowe:
Wydawca: Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej
Rok wyd.: 2018
Oprawa: miękka
Ilość stron: 248 s.
EAN: 9788322790991
ISBN: 978-83-2279-099-1
Data: 2018-07-10
29.14  37.80  8.66 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Wybrane aspekty zdrowego odżywiania - Jan Fiedurek - opis książki:

Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.

Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.

Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.

Od Autora

Książka „Wybrane aspekty zdrowego odżywiania” - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej.

Książka posiada 248 stron i została wydana w 2018 r.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję o książce "Wybrane aspekty zdrowego odżywiania"
Jan Fiedurek - autor m.in.:
Podstawy biotechnologii przemysłowej - okładka książki
Podstawy biotechnologii przemysłowej Marek Adamczak, Włodzimierz Bednarski, Jan Fiedurek;
W poszukiwaniu wartości - okładka książki
W poszukiwaniu wartości Jan Fiedurek;
Kupujący tę pozycję zamówili również:
Plan terapii genowej - okładka książki
Plan terapii genowej Mitchell L. Gaynor
Alergie. Leczenie megadawkami witamin - okładka książki
Alergie. Leczenie megadawkami witamin Damien Downing, Andrew W. Saul
Lecznicza moc pszczół - okładka książki
Lecznicza moc pszczół Friedrich Hainbuch
Leki z głową - okładka książki
Leki z głową Andrew Weil
Produkty podobne:
Leczenie dobrą dietą - okładka książki
Leczenie dobrą dietą Katarzyna Lewko
Mózg ma moc. Przez umysł do zdrowia - okładka książki
Mózg ma moc. Przez umysł do zdrowia Daniel G. Amen, Tana Amen