pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Smaki Gdańska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bernardinum
Rok wyd.: 2022
Oprawa: twarda
Ilość stron: 260 s.
Wymiar: 215x280 mm
EAN: 9788381278683
ISBN: 978-83-8127-868-3
Data: 2022-07-26
Cena wydawcy: 120.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Czym są biedni rycerze Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.

Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku Gdańskiej książki kucharskiej. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.

Zapraszamy do czytania, oglądania i gotowania każdego, kto ceni historię, sztukę i dobrą kuchnię.

Książka "Smaki Gdańska" - Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer - oprawa twarda - Wydawnictwo Bernardinum. Książka posiada 260 stron i została wydana w 2022 r.