pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Przetwory z owoców

Autor książki:

Oded Schwartz

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wiedza i Życie
Oprawa: twarda
Ilość stron: 71 s.
Wymiar: 130x180 mm
EAN: 9788371848582
ISBN: 83-7184-858-7
Data: 2004-10-15
Cena wydawcy: 11.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Wiedza i doświadczenie w pigułce Rady ekspertów w przystępnej formie i za przystępną cenę Podstawowe informacje o przetworach z owoców w 101 poradach Szybka odpowiedź na wszystkie pytania

Książka "Przetwory z owoców" - Oded Schwartz - oprawa twarda - Wydawnictwo Wiedza i Życie.

Spis treści:

SKŁADNIKI

Po co robić przetwory
Sezon na przetwory
Owoce jagodowe
Owoce z sadu
Owoce cytrusowe
Owoce egzotyczne
Aromaty
Cukry
Kwasy
Octy
Alkohole

PODSTAWOWY SPRZĘT

Sprzęt kuchenny
Filtry
Garnki
Pojemniki
Słoiki bez pokrywek
Słoiki z pokrywkami

TECHNIKI PRZETWARZANIA

Sterylizowanie słoików
Napełnianie słoików
Zamykanie butelek
Pasteryzowanie w butelkach
Weki
Słoiki z nakręcanym pierścieniem
Pasteryzowanie w słoikach
Zapobieganie odbarwianiu się owoców
Suszenie owoców
Higiena

PODSTAWOWE CZYNNOŚCI

Blanszowanie i obieranie owoców
Obieranie cytrusów
Obciążanie
Wyciąg pektynowy
Test pektynowy
Cedzenie
Filtrowanie
Woreczek przyprawowy

DŻEMY I KONFITURY

Dżemy
Udane dżemy
Próby krzepnięcia
Poprawianie krzepliwości
Dżem z owoców egzotycznych
Dżem malinowy
Dżem z czarnych jagód
Dżem śliwkowy
Dżem morelowy
Dżem z czarnych porzeczek
Dżem z damascenek
Dżem winogronowy
Konfitury z wiśni
Konfitury z poziomek
Marmolada pomarańczowa
Marmolada brzoskwiniowa
Mincemeat

GALARETKI

Galaretka malinowa
Udane galaretki
Miętowa galaretka z jabłek
Galaretka z rajskich jabłuszek
Galaretka z czerwonych porzeczek
Galaretka z czerwonych śliwek
Galaretka ananasowo-pomarańczowa

SYROPY I OWOCE W ALKOHOLU

Syrop malinowy
Syrop z granatów
Ananasy w kirschu
Mandarynki w brandy
Brzoskwinie w brandy
Gruszki w eau de vie
Cassis

POWIDŁA, MASY I MARMOLADKI

Powidła z mango
Powidła z owoców mieszanych
Powidła z owoców kiwi
Powidła wielosmakowe
Masa z różowych grejpfrutów
Udane masy
Masa cytrynowa
Pigwowe marmoladki
Pomidory z owocami
Skórka owocowa

OWOCE SUSZONE I KANDYZOWANE

Brzoskwinie suszone w piekarniku
Kandyzowane skórki cytrusowe
Kandyzowane ananasy
Kandyzowane morele
Kandyzowanie

OCTY

Ocet cytrusowy
Ocet jagodowy
Słodki ocet bez cukru
Ocet truskawkowy
Klarowanie octu

MARYNATY I SOSY

Śliwki marynowane
Limony marynowane
Pomarańcze marynowane
Cytryny marynowane
Gruszki marynowane
Chiński sos śliwkowy
Sos daktylowy

CHUTNEYE

Chutney imbirowy
Udane chutneye
Chutney śliwkowy
Chutney jabłkowy
Chutney brzoskwiniowy
Ostry chutney mangowy
Chutney z owoców egzotycznych
Chutney figowy