pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polskie posty. Zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny

Autor książki:

Barbara Adamczewska

Grzyby - jadalne, trujące - zbieranie grzybów
Dane szczegółowe:
Wydawca: Nowy Świat
Rok wyd.: 2007
Oprawa: miękka
Ilość stron: 160 s.
Wymiar: 144x204 mm
EAN: 9788373862395
ISBN: 978-83-7386-239-5
Data: 2008-11-25
pozycja niedostępna

Opis książki:

W ciągu długiej historii kuchni postnej w Polsce powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i kultury kulinanej. Warto te perełki ocalić od zapomnienia. Wiele z przepisów sprzed setek lat z różnych przyczyn nie nadaje się do zastosowania, więc trzeba przeprowadzić mały ilfting, spróbować trochę je odchudzić, ująć im nieco tuczącychl dodatków, a potem przełożyć na współczesną technikę wykonania, zachowując w miarę możliwości smak, coś z ducha potraw, które także dziś powinny smakować. Warto pokazać, co było wspaniałego w tradycyjnym przygotowywaniu potraw i co należy pamiętać. Historia kuchni, obecna w każdym przepisie, to przecież cząstka dziejów kraju i ludzi.

Książka "Polskie posty. Zupy, pierogi, ryby, grzyby, jarzyny" - Barbara Adamczewska - oprawa miękka - Wydawnictwo Nowy Świat. Książka posiada 160 stron i została wydana w 2007 r.