pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu

Autor książki:

Łukasz Modelski

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Literackie, WL
Rok wyd.: 2014
Oprawa: miękka
Ilość stron: 292 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788308054864
ISBN: 978-83-0805-486-4
Data: 2014-12-02
Cena wydawcy: 44.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają. To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Wywiady były publikowane w Twoim stylu i audycji Droga przez Mąkę, którą autor prowadzi w radiowej Dwójce. W książce mają jednak pełniejszą formę, a każdy z nich okraszony został ulubionym przepisem danego rozmówcy.

Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli nie jednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laurteatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego - Anne Aplebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson - Angielka, która osiadła we Francji by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil - Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles Maclean; osobista kucharka Mitterranda - Daniele Mazet-Delpeuch oraz Michel - prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istanieniu piatego smaku. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszce. Zgodnie z językiem epoki nazywał to wyśmienitością. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich umami jest smakiem pełnym, domykającym inne smaki.

Książka "Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu" - Łukasz Modelski - oprawa miękka - Wydawnictwo Literackie, WL. Książka posiada 292 stron i została wydana w 2014 r.