pokaz koszyk
autor tytuł  24h
Compendium Ferculorum albo zebranie - okładka książki
książka:

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw

autor: Stanisław Czerniecki

Dane szczegółowe:

  • Wydawca: Wydawnictwo Graf-ika
  • Rok wydania: 2013
  • Oprawa: twarda
  • Ilość stron: 124 s.
  • Wymiar: 10x277 mm
  • EAN: 9788361889694
  • ISBN: 978-83-61889-69-4
  • Data: 2013-04-02
Cena: 50.58  Cena wydawcy: 56.00 zł Oszczędzasz: 5.42 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Compendium Ferculorum albo zebranie... - opis produktu:

Compendium Ferculorum albo zebranie potraw - pierwsza zachowana polska książka kucharska, wydana w Krakowie w 1682 roku. Autorem był kuchmistrz wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego Stanisław Czerniecki. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję!

Kupujący Compendium Ferculorum albo zebranie... zamówili również:

Etyka a polityka - okładka książki
Fryderyk Wilhelm FoersterEtyka a polityka
Szkoła maszynisty - okładka książki
J. Brosius, R. KochSzkoła maszynisty

Produkty podobne:

Uniwersalna książka kucharska - okładka książki
Maria Ochorowicz-MonatowaUniwersalna książka kucharska
Kuchnia myśliwska - zdjęcie reprintu, mapy
Jan SzyttlerKuchnia myśliwska
Wtorek, 28 Marca 2017 roku.