pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej

Autor książki:

Justyna Czekaj-Grochowska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Filo FK
Rok wyd.: 2016
Oprawa: twarda
Ilość stron: 352 s.
Wymiar: 210x285 mm
EAN: 9788362903276
ISBN: 978-83-6290-327-6
Data: 2016-10-04
Cena wydawcy: 69.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Jakie słowo przychodzi nam do głowy kiedy myślimy o kuchni włoskiej? Przepyszna, wyborna, smakowita, najlepsza - słowem buonissima! Książka "Buonissima" to smaczna podróż po Italii od Alp po Sycylię. Wyprawa po smakach, zapachach, krajobrazach głównych regionów Włoch. Po wielu latach podróżowania po Półwyspie Apenińskim i pracy w tamtejszych restauracjach autorka opisuje włoską kulturę jedzenia, regionalne produkty i typowe potrawy. Książka przedstawia włoskie podejście do jedzenia - celebrację i przeżywanie każdego kęsa wszystkimi zmysłami. Bo taka jest właśnie kuchnia włoska - zmysłowa jak urocze czerwone ciasteczka i ponętna jak subtelna cielęcina w winie Marsala. "Buonissima" to ponad 100 przepysznych łatwych przepisów, podzielonych na regiony, okraszonych przewodnikiem po najlepszych włoskich wędlinach, serach, oliwach, przyprawionych opisami włoskiego rzemiosła i kultury jedzenia.

"Ta książka jest dla mnie podróżą do mojej umiłowanej Italii. Miejsca, krajobrazy, zapachy, smaki - wszystko mnie urzeka. Uwielbiam te najprostsze potrawy, aglio, olio i peperoncino, które autorka przypomina, a mnie leci ślina!"
Jerzy Stuhr
"To bardzo kompetentny przewodnik po kuchniach całego Półwyspu Apenińskiego, pozwalający zrozumieć fenomen la dolce vita i jego koniecznego elementu, il buon mangiare. Z przyjemnością stawiam książkę Pani Justyny na półce mej kulinarnej biblioteczki, świetnie zarazem wiedząc, że nader często będzie stamtąd wyjmowana."
Robert Makłowicz

Książka "Buonissima! Podróż po kuchni włoskiej" - Justyna Czekaj-Grochowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Filo FK. Książka posiada 352 stron i została wydana w 2016 r.