pokaz koszyk
autor tytuł  24h
Tradycyjne wędzenie - okładka książki
książka:

Tradycyjne wędzenie

autor: ,

Dane szczegółowe:

  • Wydawca: Wydawnictwo AA
  • Rok wydania: 2000
  • Oprawa: twarda
  • Ilość stron: 96 s.
  • Wymiar: 145x210 mm
  • EAN: 9788361060307
  • ISBN: 9788361060307
  • Data: 2007-12-20
Cena: 18.77  Cena wydawcy: 24.90 zł Oszczędzasz: 6.13 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Tradycyjne wędzenie - opis produktu:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.
Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".
W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.
Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję!

Eleonora Trojan, Julian Piotrowski - pozostałe produkty w naszej księgarni:

Grill. Domowy wyrób - okładka książki
Grill. Domowy wyrób
Eleonora Trojan;
Znakomite nalewki - okładka książki
Znakomite nalewki
Eleonora Trojan;
Spiżarniane przetwory - okładka książki
Spiżarniane przetwory
Eleonora Trojan;
Tradycyjne pieczywo - okładka książki
Tradycyjne pieczywo
Eleonora Trojan;
Wino, piwo, wódka - okładka książki
Wino, piwo, wódka
Eleonora Trojan;
Zupy. Buliony. Polewki - okładka książki
Zupy. Buliony. Polewki
Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan;
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski;
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski;

Kupujący Tradycyjne wędzenie zamówili również:

Domowy wyrób wędlin - okładka książki
Domowy wyrób wędlin
Franciszek Wolski
Wędliny domowe - okładka książki
Wędliny domowe
Marta Szydłowska
Znakomite nalewki - okładka książki
Znakomite nalewki
Eleonora Trojan

Produkty podobne:

Domowy wyrób wędlin - okładka książki
Domowy wyrób wędlin
Franciszek Wolski
Piekę chleb! I Ciastka! - okładka książki
Piekę chleb! I Ciastka!
Beata Pawlikowska
Nowe zdrowe przepisy - okładka książki
Nowe zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
Piątek, 29 Lipca 2016 roku.