pokaz koszyk
autor tytuł  24h
Przecena
okładka książki - Tradycyjne wędzenie

książka: Tradycyjne wędzenie autor: ,

Dane szczegółowe:

  • Wydawca: Wydawnictwo AA
  • Rok wydania: 2000
  • Oprawa: twarda
  • Ilość stron: 96 s.
  • Wymiar: 145x210 mm
  • EAN: 9788361060307
  • ISBN: 9788361060307
  • Data: 2007-12-20
Cena: 17.15  Cena wydawcy: 24.90 zł Oszczędzasz: 7.75 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Tradycyjne wędzenie - opis produktu:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.
Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".
W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.
Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję!

Eleonora Trojan, Julian Piotrowski - pozostałe produkty w naszej księgarni:

okładka książki - Grill. Domowy wyrób
Grill. Domowy wyrób
Eleonora Trojan;
okładka książki - Znakomite nalewki
Znakomite nalewki
Eleonora Trojan;
okładka książki - Spiżarniane przetwory
Spiżarniane przetwory
Eleonora Trojan;
okładka książki - Tradycyjne pieczywo
Tradycyjne pieczywo
Eleonora Trojan;
okładka książki - Wino, piwo, wódka
Wino, piwo, wódka
Eleonora Trojan;
okładka książki - Zupy. Buliony. Polewki
Zupy. Buliony. Polewki
Agnieszka Kozłowska, Eleonora Trojan;
okładka książki - Wędliny. Domowy wyrób
Wędliny. Domowy wyrób
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski;
okładka książki - Wędliny. Domowy wyrób
Wędliny. Domowy wyrób
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski;

Kupujący Tradycyjne wędzenie zamówili również:

okładka książki - Domowy wyrób wędlin
Domowy wyrób wędlin
Franciszek Wolski
okładka książki - Znakomite nalewki
Znakomite nalewki
Eleonora Trojan

Produkty podobne:

okładka książki - Domowy wyrób wędlin
Domowy wyrób wędlin
Franciszek Wolski
okładka książki - Piekę chleb! I Ciastka!
Piekę chleb! I Ciastka!
Beata Pawlikowska
okładka książki - Nowe zdrowe przepisy
Nowe zdrowe przepisy
Beata Pawlikowska
Środa, 25 Maja 2016 roku.