pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:
 
Księgarnia »
Książki »
»
Tradycyjne wędzenie
książka:

Tradycyjne wędzenie

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo AA
Rok wyd.: 2000
Oprawa: twarda
Ilość stron: 96 s.
Wymiar: 145x210 mm
EAN: 9788361060307
ISBN: 978-83-6106-030-7
Data: 2007-12-20
17.25  24.90  7.65 do koszyka pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Tradycyjne wędzenie - Eleonora Trojan, Julian Piotrowski - opis książki:

Pierwsze kiełbasy [...] były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzności upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianie rozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przyjęli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi. Liczba i różnorodność gatunków kiełbas, które udało im się wymyślić przez lata, są doprawdy zdumiewające.
Polskie osiągnięcia w tym zakresie są o wiele skromniejsze, ale już od XIV wieku w sztuce przetwórstwa mięs idziemy krok w krok z europejskimi tendencjami. Zawdzięczamy to głównie wzorom niemieckim, a później także wpływom włoskim i francuskim. "Na rynkach i jatkach można było nabyć mięso w różnej postaci - nie tylko świeże, ale również wędzone i solone. Najprawdopodobniej już od szesnastego wieku znano w Polsce zatapianie w tłuszczu i wędzenie".
W Rocznikach Jan Długosz tak pisze o wędzeniu i soleniu mięs:
"Z Niepołomic udał się Król Władysław przez zwykłe miejsca postoju na Litwę i całą zimę spędził na polowaniu na dziczyznę. Z różnorakiej schwytanej na polowaniu dziczyzny, którą można spotkać na Litwie, nie zapomniał posłać każdej zimy całych sztuk dzików, a jeżeli groziło ciepło - solonych, przede wszystkim królowej Zofii, następnie arcybiskupom, biskupom, wojewodom i panom Królestwa Polskiego, również książętom śląskim, kapitule, magistrom i doktorom Uniwersytetu Krakowskiego oraz : rajcom krakowskim.

Książka „Tradycyjne wędzenie” - oprawa twarda - Wydawnictwo AA.

Książka posiada 96 stron i została wydana w 2000 r.

Oceń, napisz recenzję/opinię [+]
  Bądź pierwszy - napisz opinię, recenzję o książce "Tradycyjne wędzenie"
Eleonora Trojan, Julian Piotrowski - autor m.in.:
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób Eleonora Trojan, Julian Piotrowski;
Grill. Domowy wyrób - okładka książki
Grill. Domowy wyrób Eleonora Trojan;
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób Eleonora Trojan, Julian Piotrowski;
Spiżarniane przetwory - okładka książki
Spiżarniane przetwory Eleonora Trojan;
Znakomite nalewki - okładka książki
Znakomite nalewki Eleonora Trojan;
Wino, piwo, wódka - okładka książki
Wino, piwo, wódka Eleonora Trojan;
Kupujący tę pozycję zamówili również:
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Znakomite nalewki - okładka książki
Znakomite nalewki Eleonora Trojan
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób Eleonora Trojan, Julian Piotrowski
Wino, piwo, wódka - okładka książki
Wino, piwo, wódka Eleonora Trojan
Produkty podobne:
Wędliny. Domowy wyrób - okładka książki
Wędliny. Domowy wyrób Eleonora Trojan, Julian Piotrowski