pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dania z ryb

Dane szczegółowe:
Wydawca: DRAGON
Rok wyd.: 2015
Oprawa: miękka
Ilość stron: 32 s.
Wymiar: 135x210 mm
EAN: 9788378870357
ISBN: 978-83-7887-035-7
Data: 2015-01-15
Cena wydawcy: 5.24 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już wiele tysięcy lat temu. Ich mięso jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm.

W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się również witaminy B, A i D. Duże znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Wystarczy posypać je solą i pieprzem, ale jeśli ponad wszystko cenimy aromat ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano lub ostrą paprykę. Do ryb delikatnych oraz pieczonych w folii aluminiowej doskonałym dodatkiem jest białe wytrawne wino.

Książka "Dania z ryb" - oprawa miękka - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 32 stron i została wydana w 2015 r.