pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Z dializą w krainie smaków. Śniadania i wiele więcej

Autor książki:

Barbara Pyszczuk

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Rozpisani
Rok wyd.: 2020
Oprawa: miękka
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 143x205 mm
EAN: 9788395807411
ISBN: 978-83-9580-741-1
Data: 2021-01-04
45.01 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Pacjenci rozpoczynający leczenie dializami muszą wprowadzić wiele zmian w sposobie żywienia w porównaniu z okresem leczenia zachowawczego. Dotyczą one w szczególności zawartości w diecie białka, płynów, fosforu, sodu i potasu. Pacjent powinien wiedzieć, jakie są dozwolone i przeciwwskazane pokarmy oraz ściśle przestrzegać zaleconej diety.

W tej książce znajdziesz odpowiedź na pytanie - jakie są najnowsze zalecenia dietetyczne dla osób dializowanych

Dieta, pomimo ograniczeń, powinna zawierać wszystkie konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze, być smaczna i w miarę możliwości urozmaicona. Pamiętajmy, to dieta na całe dializacyjne życie, a nie tylko krótki czas.

Książka jest przeznaczona głównie dla pacjentów poddawanych dializoterapii, ale także dla osób z ich otoczenia (rodzina, opiekun). Jednocześnie stanowi cenną wskazówkę dla lekarzy rodzinnych i dietetyków w procesie ustalania diety optymalnej dla poszczególnych chorych.

Publikacja zawiera 50 szczegółowych przepisów kulinarnych na dietetyczne potrawy. W każdym z nich dokładnie określono: zawartość składników mineralnych: sodu, fosforu i potasu; zawartość składników odżywczych: białka, tłuszczów, węglowodanów oraz oznaczono wartość kaloryczną potraw.

dr Barbara Pyszczuk - Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Zakres pracy doktorskiej, realizowanej w Katedrze Dietetyki, obejmował modyfikację sposobu żywienia w chorobach nerek.

Prelegent krajowych oraz międzynarodowych konferencji naukowych. Autorka licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych z zakresu żywienia.

Na co dzień współpracuje z pacjentami z chorobami dietozależnymi. Regularny udział w kongresach, sympozjach, konferencjach krajowych i zagranicznych pozwala na bieżąco wdrażać wszystkie nowinki z zakresu żywienia, dietetyki, dietoterapii oraz dietoprofilaktyki.

Książka "Z dializą w krainie smaków. Śniadania i wiele więcej" - Barbara Pyszczuk - oprawa miękka - Wydawnictwo Rozpisani. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2020 r. Cena 45.01 zł. Zapraszamy na zakupy!