pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Wyznania francuskiego piekarza

Autor książki:

Peter Mayle, Gerard Auzet

Dane szczegółowe:
Wydawca: Prószyński
Rok wyd.: 2008
Oprawa: twarda
Ilość stron: 100 s.
Wymiar: 130x170 mm
EAN: 9788374698221
ISBN: 978-83-7469-822-1
Data: 2006-02-08
Cena wydawcy: 19.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W prowansalskim miasteczku Cavaillon działa piekarnia Chez Auzet, gdzie pieczenie chleba i szacunek dla różnych rodzajów pieczywa zyskały status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania przed nami tajemnice tradycyjnego wypieku. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules. Książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Książka pachnąca świeżym chlebem - dla wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia.

Książka "Wyznania francuskiego piekarza" - Peter Mayle, Gerard Auzet - oprawa twarda - Wydawnictwo Prószyński. Książka posiada 100 stron i została wydana w 2008 r.