pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Tradycje polskiego stołu

Autor książki:

Barbara Ogrodowska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Muza
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 360 s.
Wymiar: 200x200 mm
EAN: 9788374959018
ISBN: 978-83-7495-901-8
Data: 2012-05-18
Cena wydawcy: 60.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Książka z serii Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.

Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie sa fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiscie dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.

Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłosci technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja sie chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Książka "Tradycje polskiego stołu" - Barbara Ogrodowska - oprawa twarda - Wydawnictwo Muza. Książka posiada 360 stron i została wydana w 2012 r.