pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Przekąski i przystawki. Zimne i gorące

Autor książki:

Lucia Pantaleoni

Dane szczegółowe:
Wydawca: RM
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 72 s.
Wymiar: 190x190 mm
EAN: 9788377733790
ISBN: 978-83-7773-379-0
Data: 2015-02-17
pozycja niedostępna

Opis książki:

Przystawki można podawać na zimno lub ciepło, a ich zadaniem jest pobudzić apetyt. Do tych serwowanych na zimno należą m.in. wędliny z warzywami, ryby marynowane lub w galarecie, różnego rodzaju pasty. Z kolei zapiekane owoce morza, tarty na słono i czy racuchy z mozzarellą to przykłady przekąsek podawanych na ciepło.

W książce znajdziesz przepisy zarówno na bardzo proste przystawki, takie jak surowe warzywa maczane w sosie czosnkowym, jak i na wykwintne spotkania, np. langustynki w martini czy przegrzebki po wenecku. Część przekąsek, np. mozzarella w kieszonkach czy bruschetta z papryką i kozim serem, jest idealna dla dzieci; inne, jak kraby po triesteńsku czy carpaccio z sosem japońskim, warto podawać osobom o wyrobionym smaku.

Niektóre przystawki są lekkie i typowe dla kuchni śródziemnomorskiej (np. warzywa po sycylijsku lub pomidorki czereśniowe z pistou). Jednak w książce nie zabrakło przepisów na potrawy bardziej sycące, takie jak zapiekanka ze szpinakiem i skwarkami czy też cygara z parmezanu.

Książka "Przekąski i przystawki. Zimne i gorące" - Lucia Pantaleoni - oprawa twarda - Wydawnictwo RM. Książka posiada 72 stron i została wydana w 2015 r.