pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Pomidory. 50 łatwych przepisów

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 128 s.
Wymiar: 210x195 mm
EAN: 9788378448884
ISBN: 978-83-7844-888-4
Data: 2012-10-25
Cena wydawcy: 24.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Pomidor - czerwone słońce. Pulchny mięsisty i aromatyczny. Można go jeść na surowo bez dodatków lub z odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą soli. Zimą zaś można się nim delektować w postaci przetworów To wspomnienie lata zamknięte w puszcze wzbogaci smak każdego dania makaronowego oraz szerokiej gamy innych potraw. To doprawdy pomo doro czyli złote jabłko. Odkąd tomatl - bo tak brzmi jego pierwotna aztecka nazwa - przybył w XVI wielu z Ameryki Środkowej do Europy zawojował kuchnię wielu krajów. Początkowo uważano iż pomidory są trujące dlatego traktowano je wyłącznie jako roślinę ozdobną. Z czasem zaczęto przypisywać im tajemnicze właściwości afrodyzjaku wykorzystując je do sporządzania magicznych napojów i ofiarowując damom jako symbol miłości. Wreszcie doceniono ich słodki lecz lekko kwaskowaty smak. Co przyczyniło się do ich rozpowszechnienia w całym regionie śródziemnomorskim. Dojrzewając w klimacie sprzyjającym ich uprawie pomidory weszły na stałe do tradycji kulinarnej wielu krajów europejskich. Obok pszenicy i oliwy z oliwek pomidory stanowią jeden z głównych składników diety śródziemnomorskiej która niedawno została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe ludzkości. Pomidory - surowe przetarte suszone smażone pieczone faszerowane grillowane zapiekane kandyzowane w postaci sorbetów lub chutneyów - są głęboko zakorzenione w tradycjach kulinarnych takich krajów jak Hiszpania Francja Włochy czy Grecja. Mając to na uwadze Academia Barilla jako międzynarodowy promotor włoskiej kuchni na świecie wybrała spośród nich pięćdziesiąt receptur. W niektórych pomidory bezsprzecznie odgrywają główną rolę na przykład w tradycyjnym przepisie na makaron z sosem pomidorowym - proste lecz wyśmienite danie. W innych z kolei schodzą na drugi plan niemniej ich smak i barwa są tak istotne że bez nich potrawa straciłaby swój niepowtarzalny charakter. Czymże byłaby sałatka caprese gdyby zabrakło w niej plasterków soczystych czerwonych pomidorów

Książka "Pomidory. 50 łatwych przepisów" - Mariagrazia Villa, Mario Grazia - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 128 stron i została wydana w 2012 r.