pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 190x250 mm
EAN: 9788327431059
ISBN: 978-83-2743-105-9
Data: 2015-12-04
Cena wydawcy: 19.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska - dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem - fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś.

Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.