pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 190x250 mm
EAN: 9788327431080
ISBN: 978-83-2743-108-0
Data: 2015-12-04
Cena wydawcy: 19.99 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta - pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki - jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich "deserów" należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka - wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz.

Książka "Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska" - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2015 r.