pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Odkrywanie smaku

Dane szczegółowe:
Wydawca: Olesiejuk
Rok wyd.: 2011
Oprawa: twarda
Ilość stron: 192 s.
Wymiar: 210x270 mm
EAN: 9788377085509
ISBN: 978-83-7708-550-9
Data: 2011-10-19
32.16 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Stale staramy się usprawniać rytm życia, a liczba spraw do załatwienia zmusza nas do nieustannego i szybkiego podejmowania decyzji. Jak ocalić własne emocje i spróbować zachować spokój Pragniemy chronić własną przestrzeń, z uwagą dokonywać przemyślanych wyborów, i choć na chwilę powstrzymać tempo. Ta książka ma być właśnie takim przystankiem, krótką chwilą dla siebie i bliskich, pomysłem na miłe spędzenie czasu. Geneza Odkrywania smaku jest prosta. Pan Marek Kondrat otrzymał od panów Jana i Filipa Wieczorkiewiczów propozycję, aby dobrał wina do karty menu przygotowanej dla powstającego w Gdańsku hotelu Hilton. Temu z pozoru rutynowemu działaniu zaczęły jednak towarzyszyć eksperymenty w poszukiwaniu i łączeniu smaków. Nie chodziło o znajomość sztywnych reguł, a raczej o poszukiwania smaku idealnego. Już niewielkie zmiany składników potrawy lub sposobu jej przygotowania wpływały na percepcję smakową w połączeniu z winem i tym samym na jego przydatność. Jakich wrażeń smakowych dostarcza wino Jakie elementy smakowe potrafi uwypuklić, a co niweczy Jakie połączenie jest uniwersalne i zapewnia poczucie przyjemności, jeśli chodzi o końcowy efekt Nie powinien przecież dominować smak nawet z największą dbałością przygotowanego jedzenia ani wybornego wina. Chodziło o szczególnego rodzaju mariaż, idealny związek i satysfakcję odbiorcy. Dokonanie odpowiednich wyborów to spora odpowiedzialność wobec tych, którzy nam zaufali. Ale dzięki tym eksperymentom i wiedzy kucharzy oraz somelierów wielu ludzi będzie mogło rozkoszować się niepowtarzalnym smakiem. Po kilku sesjach winno-kulinarnych, w trakcie których ze skupieniem wąchali dojrzałe pomidory i próbowali jak smakują w połączeniu z różnymi winami w zależności od stopnia zredukowania sosu, który może być odrobinę bardziej słodki lub słony. Jak smakuje sauvignon zagryzane selerem naciowym Te swoiste warsztaty miały na celu odejście od skostniałych ogólnie obowiązujących kanonów.

Książka "Odkrywanie smaku" - Marek Kondrat, Adam Woźniak, Paweł Wątor - oprawa twarda - Wydawnictwo Olesiejuk. Książka posiada 192 stron i została wydana w 2011 r. Cena 32.16 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.