pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Od rolnictwa do agrobiznesu. Transformacja gospodarki rolniczo-żywnościowej Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej

Autor książki:

Franciszek Tomczak

Dane szczegółowe:
Wydawca: Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Rok wyd.: 2004
Oprawa: miękka
Ilość stron: 481 s.
Wymiar: 176x250 mm
EAN: 9788373780620
ISBN: 83-7378-062-9
Data:2001-01-09
Cena wydawcy: 60.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Gospodarka rolniczo-żywnościowa była i jest ważną częścią amerykańskiego sukcesu gospodarczego i społecznego. Głównym celem książki jest określenie współczesnych procesów transformacyjnych gospodarki rolniczo-żywnościowej USA w warunkach nowych wyzwań i możliwości wynikających z procesów industrializacyjnych rolnictwa, postępu biotechnologii oraz bezprecedensowych wyzwań i szans, jakie stwarza nowy wiek gospodarki informatycznej i globalnej. Szczególną uwagę poświęcono ewolucji farmerskiej rolniczej gospodarki rodzinnej oraz transformacji systemu rolniczo-żywnościowego od rolnictwa do agrobiznesu. Książka napisana przez profesora Szkoły Głównej Handlowej, prezentuje pełny obraz współczesnego rolnictwa, agrobiznesu i rozwoju obszarów niezurbanizowanych w USA. Poszczególne rozdziały dotyczą: uwarunkowań stanu i rozwoju rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej USA. Poszczególne rozdziały dotyczą: - uwarunkowań stanu rozwoju rolnictwa oraz gospodarki żywnościowej USA - analizy agrobiznesu jako drogi rozwoju agrarnego Stanów Zjednoczonych - farmerskiego rolnictwa rodzinnego i jego przekształceń - przemian zachodzących w rolnictwie - obecnego stanu i uwarunkowań transformacji tej gospodarki - sytuacji finansowej i dochodowej farm - ekonomiki farm rodzinnych - procesów internacjonalizacji rolnictwa amerykańskiego itp. Publikacja ma charakter monografii naukowej. Jest adresowana zwłaszcza do pracowników wyższych uczelni rolniczych i ekonomicznych, studentów tych uczelni, nauczycieli i absolwentów średnich szkół rolniczych, pracowników służb doradztwa i informacji rolniczej i agrobiznesowej, absolwentów kierunków ekonomiczno-rolniczych i techniczno-rolniczych uczelni rolniczych, ekonomicznych, politechnik i uniwersytetów; pracowników administracji terenowej, organizacji rolniczych, biznesu rolni-czego i żywnościowego, spółdzielczości wiejskiej, organizacji społecznych i politycznych, pracowników usług rolniczych, informacji itp.

Książka "Od rolnictwa do agrobiznesu. Transformacja gospodarki rolniczo-żywnościowej Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej" - Franciszek Tomczak - oprawa miękka - Wydawnictwo Szkoła Główna Handlowa w Warszawie. Książka posiada 481 stron i została wydana w 2004 r.

Spis treści:

Rozdział I. Rolnictwo USA i jego współczesne problemy

1. Rozwój rolnictwa i gospodarki żywnościowej
2. USA – uwagi wstępne
3. Zarys i model gospodarki rolniczo-żywnościowej USA
4. Potencjał produkcyjny i produkcja rolniczo-żywnościowa USA
5. Współczesny problem rolny i polityka USA

Rozdział II. Agrobiznes – droga rozwoju agrarnego krajów ekonomicznie rozwiniętych: na przykładzie USA

1. Koncepcja agrobiznesu i jej uwarunkowania
2. Ekonomiczna struktura agrobiznesu USA
3. Żywność – od farmera do konsumenta
4. Procesy transformacyjne przemysłu i rynku żywnościowego
5. Tendencje kształtowania się konsumpcji żywności
6. Problem nadwyżek produkcyjnych

Rozdział III. Rolnictwo rodzinne w USA i procesy jego przekształceń

1. Farmy rodzinne – definicja, rola i funkcje, klasyfikacja
2. Farmy rodzinne w ekonomicznym i społecznym rozwoju USA
3. Mity i realia dotyczące farm rodzinnych
4. Postęp technologiczny w rolnictwie i jego konsekwencje produkcyjne i strukturalne

Rozdział IV. Współczesne przemiany strukturalne w rolnictwie USA

1. Proces koncentracji w rolnictwie i gospodarce żywnościowej USA
2. Struktura rolnictwa USA – przyczyny i skutki przemian strukturalnych
3. Przemiany strukturalne farm rodzinnych i nierodzinnych
4. Teoria przemian strukturalnych w rolnictwie USA
5. Od rolnika do agrobiznesu: miejsce rolnictwa USA na drodze rozwoju rolnictwa światowego
6. Energotechnologiczna efektywność transformacji gospodarki żywnościowej i gospodarstwa

Rozdział V. Pomiędzy teraźniejszością a przyszłością – współczesna transformacja rolnictwa w USA a polityka rolna

1. Agrobiznes a rozwój obszarów wiejskich
2. Pieśń nadziei – polityka wolnego rynku
3. Polityka rolna w zmieniającej się gospodarce USA
4. Ustawa rolnicza 1996 jako nowa koncepcja rozwoju rolnictwa i agroiznesu
5. Ustawa Rolnicza 2002: zmiana w kierunku stabilizacji farm, rozwoju obszarów wiejskich i gloobalizacji

Rozdział VI. Sytuacja finansowa rolnictwa amerykańskiego – dochody i ceny rolne

1. Dochody rolnicze i ich zróżnicowanie
2. Programy rolne i ich działanie
3. Uwagi o polityce cen rolnych
4. Korzyści z programów interwencyjnych i ich podział
5. Dochody pozarolnicze i ich rola

Rozdział VII. Sytuacja finansowa rolnictwa USA – kredyty i zadłużenie

1. Polityka ekonomiczna: polityka dochodów, pieniądz, i budżet, nowa ekonomia
2. Zadłużenie rolnictwa: to, co znane i nieznane
3. Stres finansowy: zakres, przyczyny, środki zaradcze
4. Dług rolniczy: perspektywy

Rozdział VIII. Rozwój i ekonomika farm rodzinnych

1. Warunki rozwoju farmy jako jednostki rolniczej i społecznej
2. Farma rodzinna jako biznes
3. Organizacja i zróżnicowanie farm
4. Uwagi o ekonomice farm
5. Rolnictwo precyzyjne (cyberfarmy): co oznacza nowoczesność i modernizacja rolnictwa

Rozdział IX. Agrobiznes i rolnictwo USA na rynkach światowych i we współpracy międzynarodowej

1. Rolnictwo i handel we współpracy międzynarodowej
2. Światowa sytuacja żywnościowa a rolnictwo USA
3. Eksport rolny – klucz gospodarki żywnościowej Stanów Zjednoczonych
4. Polityka handlowa USA na rynkach światowych
5. Handel i współpraca Polska – USA
6. Przykład szczegółowy: system żywnościowy obszaru Pacyfiku (APEC i NAFTA)
7. USA a proces powiększania Unii Europejskiej

Zakończenie
Summary
Bibliografia