pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Marynaty i przetwory

Autor książki:

Jolanta Bąk

Grzyby - jadalne, trujące - zbieranie grzybów
Dane szczegółowe:
Wydawca: DRAGON
Rok wyd.: 2012
Oprawa: twarda
Ilość stron: 144 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788363559021
ISBN: 978-83-6355-902-1
Data: 2012-06-14
pozycja niedostępna

Opis książki:

Sztuka konserwacji żywności jest chyba tak stara, jak historia ludzkości. Niezależnie od położenia geograficznego i warunków klimatycznych ludzie niezwykle szybko nauczyli się, jak sprawnie zabezpieczać pożywienie przed zepsuciem. Sposoby konserwacji zmieniały się w miarę rozwoju nauki, zmieniały się także zasady przyrządzania posiłków, gusta kulinarne, niezmiennym jednak pozostawało zamiłowanie człowieka do dobrego jedzenia oraz dbałość o jego bezpieczne przechowywanie.

Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez kiszonej kapusty, nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych konfitur, dżemów, kompotów, soków, sałatek, kiszonych ogórków czy marynowanych grzybów. Zamknięte w słoikach skarby lata poustawiane na półkach spiżarni, kojarzą się z domem, dzieciństwem i tradycyjną babciną kuchnią. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i czasochłonne, co więcej, przyrządzanie apetycznych zimowych przysmaków według tradycyjnych i nowych receptur może się okazać prawdziwą przyjemnością.

Książka "Marynaty i przetwory" - Jolanta Bąk - oprawa twarda - Wydawnictwo DRAGON. Książka posiada 144 stron i została wydana w 2012 r.