pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Literatura od kuchni

Autor książki:

Bogusław Deptuła

Dane szczegółowe:
Wydawca: WAB
Rok wyd.: 2013
Oprawa: miękka
Ilość stron: 328 s.
Wymiar: 190x190 mm
EAN: 9788377478103
ISBN: 978-83-7747-810-3
Data: 2013-07-11
Cena wydawcy: 34.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków którą zajadał się Ernest Hemingway gdy mieszkał w Paryżu Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej Co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie - daniu które zabiło Iwonę księżniczkę Burgunda z dramatu Witolda Gombrowicza Czym krzepiły się postacie biblijne i co oprócz sławnej magdalenki spożywali bohaterowie W poszukiwaniu straconego czasu Prousta Erudycja Bogusława Deptuły robi wrażenie. Ale Literatura od kuchni jest nie tylko zbiorem błyskotliwych felietonów na temat związków słowa pisanego z jedzeniem - to także swego rodzaju książka kucharska. Dowiemy się z niej w jakich proporcjach połączyć odpowiednie składniki aby poczuć się jak bohaterowie literackich arcydzieł. Czasem będą to potrawy prawdziwe czasem zupełnie fantastyczne jak niewiniątko w tarapatach misjonarz na dziko czy Syrena Południa w białym winie wszystkie trzy z powieści Rolanda Topora. Lektura obowiązkowa każdego smakosza. Palce lizać

Książka "Literatura od kuchni" - Bogusław Deptuła - oprawa miękka - Wydawnictwo WAB. Książka posiada 328 stron i została wydana w 2013 r.