pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kulinaria polskie

Dane szczegółowe:
Wydawca: Skarbnica Wiedzy
Oprawa: twarda
Ilość stron: 512 s.
Wymiar: 150x210 mm
EAN: 9788389420169
ISBN: 83-89420-16-3
Data: 2004-11-19
Cena wydawcy: 34.50 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Kolejna Książka Kucharska, pomyślicie drodzy Czytelnicy sięgając po tę książkę, a przecież napisano ich już tyle, więc po co następna Otóż każdy ma własne spojrzenie na gotowanie. Dla nas najważniejsze jest aby odżywiać się zdrowo, a gotowanie i jedzenie było prawdziwą przyjemnością. Pierwsze Książki Kucharskie pojawiły się pod koniec XVII wieku i były to głównie tłumaczenia z języka francuskiego. Niestety, nie zdradzały one do końca tajników gotowania, bardzo często nie podawały proporcji składników, czasu gotowania i szczegółów przygotowania potrawy. W naszej Książce Kucharskiej znajdziecie Państwo przepisy na dania smaczne i zdrowe. Przedstawiamy tu potrawy na każdą okazję: uroczysty obiad, wystawną kolację czy spotkanie towarzyskie. Są wśród nich dania tradycyjne oraz przepisy wykorzystujące produkty, które pojawiły się na naszym kulinarnym rynku niedawno. Większość z nich jest przeznaczona dla czterech lub więcej osób. Oczywiście propor- cjonalnie zwiększając lub zmniejszając ilość składników można przygotować więcej lub mniej porcji. Przy każdym przepisie zamieściliśmy informację o czasie przygotowania potrawy. Jeżeli w przepisie jest mowa o wstawieniu przygotowanej potrawy do rozgrzanego piekarnika, należy pamiętać, aby włączyć go 15 minut przed pieczeniem. Jak z pewnością Państwo zauważycie, w przepisach nie zawsze podajemy dokładną ilość użytych przypraw. Czasem trzeba je dostosować zgodnie z własnym upodobaniem. Zachęcamy również Państwa do eksperymentowania w kuchni np.: zamiast majeranku i czosnku, tradycyjnie używanych do smarowania schabu przed pieczeniem, można z powodzeniem zastosować cząber. 2 zamieszczonych przez nas wskazówek możecie, ale nie musicie Państwo korzystać. Pamiętajmy, że należy gotować z wyobraźnią, kierować się niekiedy intuicją, biorąc pod uwagę indywidualne gusty domowników i gości.

Książka "Kulinaria polskie" - oprawa twarda - Wydawnictwo Skarbnica Wiedzy.

Spis treści:

1. Wstęp 2. Przystawki i przekąski 3. Sałatki 4. Dipsy 5. Sosy 6. Zupy 7. Ryby 8. Cielęcina 9. Drób 10. Wieprzowina 11. Wołowina 12. Dziczyzna 13. Mączne 14. Grzyby 15. Zapiekanki 16. Warzywa 17. Owoce morza 18. Owoce i ciasta 19. Przetwory 20. Napoje