pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia orientalna dla początkujących i zaawansowanych

Autor książki:

Ola Lazar

Dane szczegółowe:
Wydawca: KDC
Rok wyd.: 2006
Oprawa: twarda
Ilość stron: 414 s.
Wymiar: 130x200 mm
EAN: 9788374043083
ISBN: 83-7404-308-3
Data: 2009-05-26
Cena wydawcy: 21.94 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Dzięki wyprawie na Wschód odkryłam moc przypraw. Przekonałam się, że dobrze przyprawione danie wcale nie zawsze jest pikantne, a najprostsze produkty można dzięki przyprawom zmienić nie do poznania. Marchewka doprawiona kardamonem, tak jak w przepisie na południowoindyjską halvę marchewkową, nie jest już tym samym warzywem, które razem z groszkiem podajemy jako dodatek do mięsa. Ryż przesmażony na oleju, na którym wcześniej uprażone zostały przyprawy, jak w przypadku pilawu z Bhopalu, potrafi nasycić samym aromatem. A mięso długo duszone w dobrze przyprawionym jogurcie zaskoczy tych, którym jogurt naturalny kojarzy się wyłącznie z dietetycznym śniadaniem. Przygotowując tę książkę, starałam się wyselekcjonować takie dania, do których składniki są w Polsce łatwo osiągalne. Punktem odniesienia było dla mnie zaopatrzenie domu towarowego w jednym z 30-tysięcznych miast na południu Polski. Przy okazji muszę przyznać, iż mnie samą zaskoczyło, że kupienie makaronu hokkien, oryginalnych wietnamskich placków ryżowych czy mielonego kardamonu i oleju sezamowego nie było tam najmniejszym problemem. Wystarczyło poszukać.Tylko niewielka część dań zawartych w tekście wymaga włożenia większego wysiłku w poszukiwania orientalnych specjałów. Często proponuję też polskie zamienniki.

Książka "Kuchnia orientalna dla początkujących i zaawansowanych" - Ola Lazar - oprawa twarda - Wydawnictwo KDC. Książka posiada 414 stron i została wydana w 2006 r.