pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia i medycyna XXI wieku

Dane szczegółowe:
Wydawca: Fundacja Centrum Leczenia Szpiczaka
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 208 s.
Wymiar: 162x245 mm
EAN: 9788393218950
ISBN: 978-83-9321-895-0
Data: 2017-05-20
Cena wydawcy: 41.82 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Prawidłowe żywienie powinno stać się częścią terapii, wspomagać ją, a niekiedy być jej głównym elementem. Książka składa się z siedmiu tematycznie ze sobą powiązanych rozdziałów, z których każdy stanowi rodzaj krótkiego kompendium wiedzy. W rozdziale opisującym postępowanie w przypadku pacjenta chorego na nowotwór przyjęto za punkt wyjścia objawy uboczne, towarzyszące terapii przeciwnowotworowej - takie jak brak apetytu, nudności, wymioty, etc. Autorzy proponują zalecenia żywnościowe, które mogą zmiejszyć dyskomfort psychiczny i fizyczny chorego. Walorem praktycznym książki są zalecenia żywieniowe związane ze specyfiką danego nowotworu oraz wskazówki dotyczące postępowania dietetycznego po zakończeniu leczenia.
W książce nie zabrakło tematów na temat profilaktyki chorób nowotworowych. Wspomniane są również diety uważane za alternatywną drogę leczenia nowotworów. Poradnik ma walory zarówno praktyczne, jak poznawcze. To nowoczesny interdyscyplinarny podręcznik, który porządkuje istniejącą w tym zakresie wiedzę, uczy jak postępować, i daje nadzieję dla leczonych i leczących na zbilansowaną i urozmaiconą dietę w przebiegu chorób nowotworowych. (z recenzji prof. dr hab. Juliusza Przysławskiego)

Książka "Kuchnia i medycyna XXI wieku" - praca zbiorowa - oprawa twarda - Wydawnictwo Fundacja Centrum Leczenia Szpiczaka . Książka posiada 208 stron i została wydana w 2015 r.