pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Kuchnia francuska. 214 potraw

Autor książki:

Anais Vially

Dane szczegółowe:
Wydawca: Ad Oculos
Rok wyd.: 2008
Oprawa: miękka
Ilość stron: 126 s.
Wymiar: 110x150 mm
EAN: 9788360222720
ISBN: 978-83-6022-272-0
Data: 2008-11-19
pozycja niedostępna

Opis książki:

Kuchnia francuska - uważana jest często za jedną z najlepszych na świecie, wywarła przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem. W rzeczywistości kuchnia francuska nie jest jednolita. Oprócz dużych różnic pomiędzy poszczególnymi regionami, można wyróżnić także tzw. haute cuisine (wysoką kuchnię) - drogie, tradycyjne dania, przygotowywane przez znanych często kucharzy oraz nouvelle cuisine (nową kuchnię), która narodziła się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Najważniejszą zasadą obowiązującą we Francji jest wysoka jakość produktów i ich świeżość, w związku z czym nadal popularne jest robienie zakupów na targach albo w małych sklepikach, choć dużą popularnością cieszą się także supermarkety.

Książka "Kuchnia francuska. 214 potraw" - Anais Vially - oprawa miękka - Wydawnictwo Ad Oculos. Książka posiada 126 stron i została wydana w 2008 r.