pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa

Autor książki:

Julien Venesson

Dane szczegółowe:
Wydawca: Vital
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 240 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788365404404
ISBN: 978-83-6540-440-4
Data: 2016-11-18
Cena wydawcy: 39.30 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Władze państwowe, specjaliści od żywienia i pracownicy przemysłu rolno-spożywczego zachęcają do coraz większego spożywania produktów zbożowych "dla zdrowia". Tymczasem badanie przeprowadzone przez Juliena Venessona pokazuje, że możemy cieszyć się lepszym zdrowiem, jeśli z naszej diety wykluczymy pszenicę.

Autor, konsultant w dziedzinie żywienia i dziennikarz naukowy, piszący dla wielu specjalistycznych stron internetowych oraz zajmujący się kształceniem profesjonalistów, dzieli się w tej książce mało znanymi faktami na temat glutenu. Ujawnia, że aby ograniczyć głód na świecie i zwiększyć wydajność, agronomowie w dużej mierze zmodyfikowali geny pszenicy. Powołali tym samym do życia potworne odmiany tego zboża, które zawierają znacznie więcej glutenu niż pszenica z czasów naszych przodków.

Nic zatem dziwnego, że obecnie aż jedna na trzy osoby może wykazywać wrażliwość na to białko, nawet o tym nie wiedząc. Lekarze nie podejrzewają, że za chroniczne zmęczenie, kłopoty z trawieniem i nastrojem, bóle głowy, artrozę, zawroty, neuropatie lub bóle mięśniowe odpowiedzialna jest pszenica! Co więcej, u osób z predyspozycjami genetycznymi gluten jest czynnikiem wyzwalającym choroby autoimmunologiczne: celiakię, chorobę Crohna, stwardnienie rozsiane, cukrzycę typu 1 czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Niniejsze dzieło stanowi syntezę prowadzonych badań naukowych nad glutenem oraz przeprowadzonych rozmów, wyłącznie ze specjalistami w tej dziedzinie.

Postaw na świadome odżywianie!

Książka "Gluten free. Jak współczesna pszenica nas zatruwa" - Julien Venesson - oprawa miękka - Wydawnictwo Vital. Książka posiada 240 stron i została wydana w 2016 r.