pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Fizjologia żywienia

Autor książki:

Hanna Krauss

(red.)
Dane szczegółowe:
Wydawca: PZWL
Rok wyd.: 2019
Oprawa: miękka
Ilość stron: 410 s.
Wymiar: 160x240 mm
EAN: 9788320058529
ISBN: 978-83-2005-852-9
Data: 2019-10-04
127.72 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 1-3 dni

Opis książki:

Nowoczesny podręcznik prezentujący aktualne poglądy dotyczące nie tylko zagadnień ze sfery fizjologii żywienia, lecz także pozwalający dokładnie zapoznać się z fizjologią układu pokarmowego, jego funkcją oraz czynnością mechaniczną i hormonalną. Bardzo szczegółowo omawia podstawowe zagadnienia dotyczące wchłaniania i czynności trawiennej organizmu człowieka, a także fizjologię i czynności tkanki tłuszczowej. Porusza również problem, który jest obecnie wyzwaniem cywilizacyjnym, czyli regulację masy ciała.

Autorzy omówili również zagadnienia związane z fizjologią i rolą mikrobioty. Duża część publikacji została poświęcona jakości żywienia w różnych okresach życia człowieka, a także zasadom żywienia u osób aktywnych fizycznie, sportowców i u dzieci w wieku rozwojowym. Ciekawym fragmentem książki jest przedstawienie roli nowych elementów diety, coraz powszechniej włączanych do codziennego menu, np. nasion chia, jagód goji, zielonej kawy, morwy białej, które podniesiono do rangi prozdrowotnych składowych pożywienia.

Książka, omawiająca dokładnie rolę poszczególnych składowych osi pokarmowej, z pewnością będzie służyć nie tylko studentom wydziałów lekarskich, dietetyki i fizjoterapii, lecz także lekarzom i dietetykom.

Książka "Fizjologia żywienia" - Hanna Krauss (red.) - oprawa miękka - Wydawnictwo PZWL. Książka posiada 410 stron i została wydana w 2019 r. Cena 127.72 zł. Zapraszamy na zakupy!