pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji

Autor książki:

Teo Vafidis

Dane szczegółowe:
Wydawca: EDIPRESSE POLSKA
Rok wyd.: 2017
Oprawa: twarda
Ilość stron: 248 s.
Wymiar: 170x250 mm
EAN: 9788379457502
ISBN: 978-83-7945-750-2
Data: 2017-05-09
Cena wydawcy: 49.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Teo Vafidis - z pochodzenia Grek, z zawodu szef kuchni i ekspert kulinarny, z pasji ambasador kultury i kuchni greckiej w Polsce, osobowość telewizyjna. Często gości w naszych domach za pośrednictwem programów, takich, jak Kawa czy herbata, Pytanie na śniadanie. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programów podróżniczo-kulinarnych NIEnaŻARTY, Teo-ria smaku Teo Vafidisa oraz Filozofia smaku Teo Vafidisa, które są realizowane w różnych zakątkach świata.

W książce przedstawia swoje ulubione przepisy kuchni greckiej, które każdy może przygotować w domu. Opowiada o smakach dzieciństwa, potrawach i miejscach dla niego ważnych, tradycji i regionalnych produktach.

Bezdyskusyjnie Polacy kochają Greków, ich sposób bycia, temperament, ale przede wszystkim ich kuchnię.

Cieszę się, że najsłynniejszy Grek w Polsce, a przede wszystkim doskonały szef Teo Vafidis przyczyni się do tego, byśmy częściej sięgali po tzatziki, dolmadiaki, czy moją ulubioną chałwę z pistacjami. Książka z greckimi przepisami na pewno jest brakującą pozycją wśród kulinarnych periodyków nie tylko w księgarniach... lecz także na mojej półce.

Polecam
Robert Sowa
Kultura i tradycja to jedność. Wspaniała grecka kuchnia i antyczna kultura - co za harmonia! Znam grecką kuchnię i bliską jej orientalną, jednak nie da się ich ze sobą porównać. Wspaniały smak i aromatyczne przyprawy zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Kiedy myślimy o greckiej kuchni, przed oczami pojawiają się tzatziki i moussaka. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej bogactwa! Dla mnie jest ona równie zmienna co ten kraj, różna w zależności od regionu. Od lekkiej kuchni śródziemnomorskiej, przez delikatną jagnięcinę aż po wyborne sery i ryby prosto z Santorini. Różnorodność greckiej kuchni i kultury zebrane na kartach jednej książki to wyzwanie, któremu podołał Teo Vafidis.

Rozkoszujcie się smakami Grecji samodzielnie, zanurzając się jednocześnie w jej fantastycznej kulturze.

Kurt Scheller

Książka "Filozofia smaku. Kulinarna podróż po Grecji" - Teo Vafidis - oprawa twarda - Wydawnictwo EDIPRESSE POLSKA. Książka posiada 248 stron i została wydana w 2017 r.