pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych

Dane szczegółowe:
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego
Rok wyd.: 2021
Oprawa: miękka
Ilość stron: 310 s.
Wymiar: 167x240 mm
EAN: 9788373959156
ISBN: 978-83-7395-915-6
Data: 2021-06-28
26.19 
pozycja dostępna Wyślemy w czasie: 24 h

Opis książki:

Zaprezentowane w niniejszym tomie artykuły przedstawicieli różnych dyscyplin naukowych (kulturoznawców, językoznawców, folklorystów, etnologów i antropologów, historyków) dotyczą wielorakiej problematyki dziedzictwa kulinarnego Śląska, w tym m.in.: jego przemian, promocji, obecności w twórczości malarskiej i w programach telewizyjnych, także motywacji i sposobów nazywania regionalnych potraw oraz ich kulturowego obrazu we współczesnej polszczyźnie. 

Bogactwo podejmowanych zagadnień i poruszanych w monografii wątków, wielość i rozmaitość ujęć prezentowanych kwestii oraz różnorodność perspektyw badawczych pokazują kuchnię śląską i dziedzictwo kulinarne regionu w nowych kontekstach i interpretacjach, jako trwały, jednakże podlegający nieustannemu procesowi przeobrażeń element tradycji.

Książka adresowana jest do badaczy i studentów nauk humanistycznych i społecznych oraz do wszystkich zainteresowanych problematyką dziedzictwa kulinarnego Śląska. 

Książka "Dziedzictwo kulinarne Śląska w nowych kontekstach interpretacyjnych" - Lidia Przymuszała, Dorota Świtała-Trybek - oprawa miękka - Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego. Książka posiada 310 stron i została wydana w 2021 r. Cena 26.19 zł. Zapraszamy na zakupy! Zapewniamy szybką realizację zamówienia.