pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka

Autor książki:

Mike Herbert

Dane szczegółowe:
Wydawca: Vivante
Rok wyd.: 2016
Oprawa: miękka
Ilość stron: 264 s.
Wymiar: 145x205 mm
EAN: 9788365170385
ISBN: 978-83-6517-038-5
Data: 2016-01-29
Cena wydawcy: 39.90 złpozycja niedostępna

Opis książki:

To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia.

- Państwowy Instytut Onkologii
Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii?
Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych.

Książka Mike a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia.

W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.

Książka "Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka" - Mike Herbert - oprawa miękka - Wydawnictwo Vivante. Książka posiada 264 stron i została wydana w 2016 r.