pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Dieta bezglutenowa. Porady i przepisy dla osób z celiaklią

Autor książki:

Bette Hagman

Dane szczegółowe:
Wydawca: Bauer-Weltbild Media (KDC)
Rok wyd.: 2008
Oprawa: twarda
Ilość stron: 368 s.
Wymiar: 135x215 mm
EAN: 9788325800369
ISBN: 978-83-2580-036-9
Data: 2009-02-10
pozycja niedostępna

Opis książki:

"Dieta bezglutenowa to jeden z najtrudniejszych sposobów odżywiania. Wiele osób chorych na celiakię skazuje się na mało urozmaicone, niesmaczne posiłki. Ten poradnik podpowiada, jak uczynić życie osób na diecie bezglutenowej łatwiejszym, a jedzenie bardziej smacznym.
Autorka skupiła się na produktach pieczonych, daniach mieszanych i makaronach. Oprócz często stosowanej w kuchni bezglutenowej mąki ryżowej pojawiają się propozycje wykorzystujące mąkę z sorgo i mąkę fasolową, które wnoszą do diety więcej składników odżywczych i świetnie nadają się do dań z pieca. Ze względu na fakt, że wiele osób chorych na celiakię ma problemy z przyswajaniem laktozy, produkty mleczne zastąpiono w przepisach innymi, na przykład mączką migdałową lub bezlaktozowym mlekiem w proszku. Receptury można dopasować także do innych potrzeb dietetycznych: cukrzycy mogą zastąpić cukier słodzikiem, a osoby uczulone na soję - mąkę sojową mąką fasolową lub ryżową. Ci, którym zależy na większej zawartości błonnika w pokarmie, zamiast mąki ryżowej białej mogą użyć mąki brązowej lub dodać do dań trochę otrębów ryżowych."

Książka "Dieta bezglutenowa. Porady i przepisy dla osób z celiaklią" - Bette Hagman - oprawa twarda - Wydawnictwo Bauer-Weltbild Media (KDC). Książka posiada 368 stron i została wydana w 2008 r.