pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Chmiel. Jego uprawa i użycie. Reprint wydania z 1895 r.

Autor książki:

Kartl Fruwirth

Dane szczegółowe:
Wydawca: Volumina pl
Rok wyd.: 2015
Oprawa: twarda
Ilość stron: 210 s.
Wymiar: 170x240 mm
EAN: 9788378671183
ISBN: 978-83-7867-118-3
Data: 2015-06-26
Cena wydawcy: 44.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

W naszej ofercie literatury gorzelniczej znajduje sie kilka tytułów poświęconych warzeniu piwa. Jednym z jego głównych składników jest chmiel. W Polsce zaczął być używany jako przyprawa do brzeczki bardzo wcześnie, o wiele wcześniej, niż w wielu innych częściach Europy, stąd też polski napój zyskiwał uznanie i sławę na świecie. Mało kto wie, że wielkim smakoszem piwa był król Bolesław Chrobry, który podejmował swoich gości kuflem złocistego napoju. Jan Długosz wspomina, że uprawa winnej latorośli nie była w Polsce znana, stąd powszechne na zachodzie kontynentu wino, zastępował u nas napój z pszenicy, chmielu i wody.

Chmiel, choć występuje w całej Polsce jako roślina dziko rosnąca, jest jednak wymagający w uprawie, toteż doświadczeniom nad jego hodowlą poświęcano wiele uwagi. Poza tym roślina znajdowała szerokie zastosowanie w lecznictwie, a obecnie także w kosmetyce, dzięki naturalnym składnikom zapobiegającym starzeniu się komórek. Zaszyte w poduszce suszone szyszki chmielowe pomagają zasnąć, napar działa uspokajająco, chmiel wzmaga apetyt, a także działa bakteriobójczo.

Przedstawiamy Państwu reprint książki autorstwa Kartla Fruwirth a poświęconej uprawie tej niezwykłej rośliny. Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza poświęcona jest ogólnemu opisowi roślin, podziałowi na odmiany, a także najczęstszym chorobom i szkodnikom atakującym pędy. Druga część traktuje o uprawie - od sposobu i momentu założenia chmielnika, przez wybór sadzonek, cięcie, nawożenie, szpalerowanie, na suszeniu kończąc. Trzecia zaś opisue przygotowanie do sprzedaży i zawiera szereg wskazówek dotyczących oceny towaru, a także ówcześnie otrzymywanym efektom uprawy. Opisy we wszystkich rozdziałach podparte są ilustracjami.

Reprint został oprawiony w okładkę z grubej, surowej tektury z grzbietem wykonanym z fakturowanego, zadrukowanego na biało papieru. Posiada ozdobne kapitałki i wstążeczkę czytelniczą. Elegancji dodają mu zadrukowane wyklejki.

Książka "Chmiel. Jego uprawa i użycie. Reprint wydania z 1895 r." - Kartl Fruwirth - oprawa twarda - Wydawnictwo Volumina pl. Książka posiada 210 stron i została wydana w 2015 r.