pokaz koszyk
rozwiń menu
tylko:  
Tytuł książki:

Armenia od kuchni

Autor książki:

Narine Karapetjan-Kulka

Dane szczegółowe:
Wydawca: Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski
Rok wyd.: 2005
Oprawa: twarda
Ilość stron: 104 s.
Wymiar: 160x215 mm
EAN: 9788372501882
ISBN: 83-7250-188-2
Data: 2009-10-13
Cena wydawcy: 3.00 złpozycja niedostępna

Opis książki:

Ormianie twierdzą, że ich kuchnia to poemat, w którym każda linijka ma swój aromat. Opinię tę potwierdzają odwiedzający ten kraj turyści. Niezwykle aromatyczna, egzotyczna i wykwintna kuchnia ormiańska należy do najlepszych na Kaukazie.
Tradycje kulinarne Armenii sięgają 3 tysięcy lat. Na przestrzeni dziejów obszar między Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim był zamieszkiwany przez wielkie cywilizacje: Persów, Greków, Rzymian, Arabów i Turków. Ścierały się tam różne wpływy, również kulinarne, a ich ślady można znaleźć w dzisiejszej kuchni tego kraju. Kuchnia ormiańska jest bardzo urozmaicona, przede wszystkim dzięki wykorzystaniu różnorodnych warzyw, owoców i aromatycznych ziół. Starożytna Armenia to ojczyzna winorośli, pszenicy, granatowca, głogu, derenia, pigwy, czereśni, jabłoni, gruszy, śliwy, figowca i wielu innych roślin, które początkowo występowały tu w stanie dzikim, a dziś są uprawiane także w innych krajach.

Książka "Armenia od kuchni" - Narine Karapetjan-Kulka - oprawa twarda - Wydawnictwo Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski. Książka posiada 104 stron i została wydana w 2005 r.